loader image

Ambasadoarea Republicii Tunisia în România a discutat cu conducerea TUIASI despre oportunități de colaborare și a vizitat laboratoarele Politehnicii ieșene

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a primit vineri, 10 martie 2023, de la ora 14.00, vizita ambasadoarei Republicii Tunisiene în Româna, Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali. Ambasadoarea s-a întâlnit cu conducerea Politehnicii ieșene, discutând despre posibilitatea extinderii colaborării între TUIASI și universități din Tunisia, iar apoi a vizitat mai multe laboratoare din cadrul Facultății de Mecanică și Facultății de Automatică și Calculatoare.

Ambasadoarea a fost întâmpinată de o delegație a conducerii universității condusă de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. Alături de acesta au fost prezenți la discuții prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, prof. univ. dr. ing. Alina Minea, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, și Sorin Iacoban, directorul general administrativ al TUIASI.

În deschiderea întâlnirii, rectorul TUIASI a prezentat ambasadoarei, pe scurt, istoricul celei mai vechi școli de inginerie din România, explicând faptul că anul acesta Politehnica celebrează 85 de ani de la înființarea școlii moderne și 210 ani de la primele cursuri de inginerie organizate în capitala Moldovei de către învățatul Gheorghe Asachi.

„Suntem cea mai complexă universitate de profil tehnic din România, avem 11 facultăți, inclusiv Arhitectura, și foarte multe domenii de studiu din câmpul ingineriei. Avem aproape 15.000 de studenți, iar dintre aceștia 10%, chiar și mai mulți dacă îi luăm în calcul pe tinerii din Republica Moldova, sunt studenți străini. În ultimii patru ani am avut mai mulți studenți din nordul Africii, sperăm să dezvoltăm colaborări cu statele de acolo, inclusiv cu Tunisia, pentru a atrage și mai mulți tineri”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu a explicat că TUIASI a început deja primele colaborări cu unele instituții de învățământ superior din Tunisia, existând un acord bilateral semnat cu o astfel de universitate, iar anul trecut doi studenți tunisieni au venit în cadrul masteratului la Politehnica ieșeană, prin programul de schimb Erasmus. În același timp, două cadre didactice din Iași au mers prin același program în Tunisia.

„Există o deschidere pentru parteneriate prin programul Erasmus cu universități din țările care nu sunt membre UE. Este doar un început pentru noi, dar vrem să extindem aceste parteneriate, scopul este să fim conectați cu cât mai multe instituții de învățământ superior din lume și să dezvoltăm proiecte împreună”

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu

În același timp, Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali a mulțumit pentru deschiderea arătată de conducerea TUIASI și s-a arătat dornică să inițieze discuții pentru a demara colaborări între Ambasada Republicii Tunisia în România și universități cu alt profil decât cel medical. În momentul de față, majoritatea tinerilor tunisieni din România urmează studiile la universitățile de medicină și farmacie.

„Credem că cooperarea între cele două țări poate duce la schimburi între studenți, profesori și personal administrativ între universități. Vom încerca să vă punem în legătură cu alte universități, iar programele la care se pot înscrie tinerii din Tunisia nu trebuie să fie obligatoriu în limba franceză. Majoritatea vor putea studia și în engleză, iar noi dorim să promovăm cât mai multe universități pentru tinerii noștri care își doresc să urmeze studii în străinătate”

a explicat Raja Jhinaoui Ben Ali

Aceasta a punctat că există unele colaborări istorice între universitățile din Tunisia și țări din Vestul Europei, precum Franța sau Germania, cât și cu instituții de învățământ superior din Canada. Scopul personalului ambasadei este de a promova țări precum România și orașe universitare cum este Iașul pentru a încuraja studenții să vină să studieze și aici.

Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali și-a luat angajamentul de a transmite propunerile de colaborare ale TUIASI către Ministerul Învățământului Superior din Tunisia, pentru a fi diseminate către toate universitățile din țară.

După întâlnirea cu conducerea TUIASI, ambasadoarea a vizitat o parte dintre laboratoarele Facultății de Mecanică și ale Facultății de Automatică și Calculatoare.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.