loader image

Diplome duble și titluri de doctor recunoscute în Franța și România, oportunitate pentru studenții TUIASI

Marți, 13 martie 2018, începând cu ora 12.00, într-un amfiteatru plin de studenți și profesori ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. Monica Siroux de la Institut National des Sciences Appliquées (INSA) Strasbourg a prezentat oportunitățile oferite de către acordul de dublă diplomă încheiat între Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT) și INSA.

„Dubla diplomă, care este valoroasă prin faptul că are o recunoaștere într-un cadru mult mai concret și mai larg decât singura diplomă pe care o avem ca absolvenți ai acestei universități, face ca această situație să devină atractivă. Să îndrăznim să mergem pe un drum care este de acum deschis”, a spus în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale TUIASI.

Preluând cuvântul, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, a declarat că „suntem în fața unei aventuri academice, care va fi cât se poate de benefică la nivel personal și instituțional. Cultura franceză, căreia îi datorăm atât de mult, reprezintă un pol de validare a valorilor europene și mondiale”. Prorectorul a amintit și de sprijinul pe care îl are TUIASI în acest demers din partea Universității Politehnice din București (UPB), membru ARUT, unde există o tradiție de zece ani în legătură cu aceste diplome duble, la întâlnirea de marți fiind prezent și prof. univ. dr. ing. George Darie, prorector UPB.

Trebuie să încercăm să ne racordăm la diverse culturi. Într-o lume care este supratehnologizată, într-o lume în care limba engleză devine de multe ori limba nativă, limba maternă, să nu uităm valorile culturii franceze, cât de mult datorăm acestei culturi și că acum vreo 150 de ani, când limba română era într-o formă incipientă, elita intelectuală din cele două provincii românești, vorbea limba franceză, pentru că era cea care putea să permită exprimarea unor sentimente”, a completat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

Prof. univ. Monica Siroux a prezentat în începutul discursului INSA, cel mai mare grup de școli de ingineri din Franța, compus din șase școli – Lyon, Rennes, Rouen, Strasbourg, Toulouse și Centre Val de Loire, pe lângă școlile partenere. INSA este o instituție cu caracter științific, cultural și profesional, sub tutela Ministerului Educației Naționale și al Cercetării din Franța, abilitată de Commission des Titres d’Ingénieur și de Ministerul Culturii, întrucât formează, pe lângă ingineri, și arhitecți și peisagiști.

Misiunea INSA este formarea de ingineri, arhitecți, peisagiști și cercetători. „Cercetare științifică și tehnologică și valorizarea cercetării prin publicații științifice, reviste internaționale cu factor de impact și participarea la conferințe internaționale”, a explicat profesorul Monica Siroux. De asemenea, INSA asigură formația continuă, prin care studentul lucrează într-o înpreprindere și în paralel face cursuri la INSA. O altă misiune a INSA este propagarea culturii științifice și tehnice.

INSA în cifre: 14.000 elevi-ingineri în formare, 2.600 de ingineri, 50 de arhitecți și 35 de peisagiști. De asemenea, 38% populație feminină și 31% bursieri. Astăzi există aproximativ 80.000 de ingineri INSA în lume.

„În ce privește cercetarea, suntem asociați la 55 de laboratoare, aproape 1.200 de doctoranzi pentru grupul INSA, 300 de teze care sunt susținute în fiecare an, ceea ce este destul de mult, și 1.700 publicații științifice în jurnale recunoscute mondial cu factor de impact”, a subliniat profesorul Monica Siroux. Profesorul a vorbit și despre caracterul internațional al INSA, cu 1.250 de parteneri universitari în toată lumea, 3.140 studenți străini care vin la INSA anual și 11% din diplomații instituției lucrează în străinătate. „În medie, estimăm că fiecare dintre inginerii noștri petrece șase luni în străinătate. În Franța, pentru a obține diploma de inginer, avem trei condiții: un număr de credite ECTS, mobilitatea internațională – fiecare student să facă un minim de săptămâni în străinătate – și nivelul de limbă engleză, B2”.

Înainte de întâlnirea cu studenții a avut loc în corpul T, Rectorat, al TUIASI, o întrevedere mai restrânsă între Pierre-Yves Mingant, însărcinatul cu Cooperare Universitară, de la Institutului Francez de pe lângă Ambasada Franței la București, prof. univ dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale TUIASI, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, prof. univ. Monica Siroux de la INSA Strasbourg și prof. univ. dr. ing. George Darie, Prorector, UPB. Discuțiile din cadrul acestei întâlniri au avut rolul de a înlesni derularea dublei diplome în cele mai bune condiții. De asemenea, s-a discutat și despre o ofertă de internship-uri la compania Pentalog.

Mai multe informații de ordin administrativ (calendar al înscrierii, acte șamd) pentru studenții TUIASI interesați de oportunitatea unei duble diplome urmează a fi publicate pe pagina TUIASI.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.