loader image

Două laboratoare TUIASI, modernizate cu aparatură performantă de compania BorgWarner

Două laboratoare ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au fost modernizate de către compania BorgWarner în urma unui proiect implementat cu sprijinul Fundației Comunitare Iași. Astfel, săptămâna aceasta, reprezentanții companiei alături de cei ai universității, au inaugurat laboratorul „Măsurări asistate” de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI) și laboratorul „Organe de Mașini” de la Facultatea de Mecanică.

În mod concret, la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, laboratorul „Măsuri asistate” a fost dotat suplimentar cu o serie de echipamente de control asistate de calculator: microscop de măsurare cu cameră video, aparat pentru controlul geometriei suprafețelor tip Roundtest, accesorii pentru mașina de măsurat în coordonate. La Facultatea de Mecanică, a fost modernizat laboratorul „Organe de Mașini” prin achiziționarea unui banc de analiză și funcționare transmisii mecanice, cu ajutorul căruia pot fi efectuate mai multe lucrări practice de laborator.

În cadrul inaugurării laboratorului de la CMMI, directorul general BorgWarner România, Dan Țețu, a explicat că este dorința mediului de afaceri de a sprijini pe cât posibil universitățile tehnice, în special TUIASI, pentru a pregăti studenți cât mai bine pentru nevoile pieței muncii. Mai ales în contextul în care tehnologiile se adaptează și evoluează în permanență în industrie.

„Noi ca mediu privat ne-am dorit să venim în sprijinul facultăților tehnice cu investiții de acest gen pe care le-am făcut în Iași. Dorim să fim partenerii TUIASI, ne dorim să lucrăm cu studenții care ies de pe băncile facultății și să îi pregătim în avans. De aceea am investit în acest laborator și dorim să facem investiții și în alte laboratoare în viitor, să venim dinspre mediul privat către cel academic”

a declarat Dan Țețu

Acesta a explicat că investiția în aceste laboratoare a constat în amplasarea unor tehnologii similare cu cele existente în laboratoarele companiei și că își doresc ca toți studenții să aibă acces la astfel de resurse, nu doar cei care vor ajunge să lucreze pe viitor la BorgWarner.

Dan Țețu, directorul general BorgWarner România

Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorectorul responsabil cu activitatea didactică la TUIASI, a explicat că laboratoarele inaugurate sunt fundamentale pentru toți studenții care își însușesc noțiuni de bază, obligatorii în pregătirea lor profesională. Prezent la inaugurarea laboratorului de la CMMI, prorectorul a explicat că universitatea își dorește să continue astfel de colaborări cu firmele importante din Iași.

„Acest laborator este unul în care toleranțele vor fi studiate și analizate cu ajutorul calculatorului. Sunt o serie de aparate care ajută studenții să studieze imperfecțiunea lumii sub aspect fizic. Vor fi făcute măsurători cu precizie foarte ridicată, este un laborator care conține acum o aparatură de cel mai înalt nivel”

a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin

În cadrul proiectului finanțat de Fundația Comunitară Iași, patru unități educaționale din Iași vor beneficia de investiții în infrastructură.

prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.