loader image

Excelența Sa, Nicolas Warnery, ambasadorul Franței, a vizitat Aula Magna „Carmen Sylva” și Biblioteca TUIASI

Excelenţa Sa, Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită în cursul zilei de marți, 13 februarie, la clădirile emblematice ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași: Aula Magna „Carmen Sylva” și Biblioteca din Corpul A, votată una dintre cele mai frumoase din lume.

Acesta a fost întâmpinat de către prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, cât și de conf. univ. dr. ing. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică al universității.

Ambasadorul a fost acompaniat în vizita sa de la TUIASI de Julien Chiappone-Lucchesi, consilier pentru cooperare și acțiuni culturale în București, cât și director al Institutului Francez din România, și de Radu Grădinaru, consul onorific al Republicii Franceze la Iași.

Delegația franceză a ascultat felul în care TUIASI s-a luptat să restaureze și să păstreze cât mai mult din Aula Magna „Carmen Sylva” și din Biblioteca TUIASI, distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când capitala Moldovei a fost atacată și bombardată de trupele sovietice. Ambasadorul s-a declarat impresionat de istoria încărcată a Politehnicii ieșene, cât și despre felul în care arată astăzi aula și biblioteca.

„A fost o vizită foarte agreabilă, am putut să interacționăm cu foarte multă bucurie la nivelul cel mai înalt al diplomației franceze prezente în România. I-am arătat domnului ambasador monumentele noastre de arhitectură veche, care sunt inspirate din cultura franceză, Louis Blanc fiind un arhitect puternic influențat de școala franceză de arhitectură. Bineînțeles că este numai începutul, domnul ambasador a preluat de puțin timp acest mandat, așteptăm următoarele vizite astfel încât legăturile dintre cele două culturi să se întărească și, bineînțeles, că Politehnica va fi implicată la o cotă ridicată în toate aceste schimburi culturale”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin

Excelenţa Sa, Nicolas Warnery, și-a manifestat dorința de a reveni la TUIASI pentru a discuta mai aplicat cu conducerea universității despre extinderea parteneriatelor între Politehnica ieșeană și instituții din Hexagon. Acesta se va întoarce și pentru a discuta cu prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, în calitatea sa de președinte a Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală.

În momentul de față, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval este plecat în Irlanda, la întâlnirea rectorilor universităților membre ale alienaței INGENIUM.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.