loader image

Iașul va deveni un nod major în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice, cu sprijinul specialiștilor TUIASI, într-un proiect important, dezvoltat la nivel național

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va implementa în capitala Moldovei, alături de o serie de parteneri, un proiect de 10 milioane de euro ce are ca scop transformarea Iașului într-un important nod în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice. La Politehnica ieșeană vor fi pregătiți specialiști în tehnologii cuantice, pentru a putea sprijini extinderea rețelei la nivelul întregii Uniune Europene și pentru a continua cercetarea fundamentală și aplicată în acest domeniu.

generica

Proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) își propune dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța. Vor fi conectate la această rețea 10 universități, cinci institute de cercetare, cinci instituții publice, trei centre de date și o clinică medicală. Proiectul este doar baza unei dezvoltări în anii care urmează, creându-se posibilitatea de a dezvolta pe viitor conectarea prin infrastructura cuantică a rețelei de internet cu țările vecine României.

RoNaQCI este coordonat la nivel național de către Universitatea Politehnica București și va fi utilizată infrastructura suport a rețelei universitare a sistemului de educație – RoEduNet, care are deja o conexiune de 6.000 de kilometri în toată țara. Consorțiul care va implementa acest proiect este format din 12 universități și 7 institute de cercetare, în total fiind implicați 30 de parteneri.

„Proiectul reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală.  Va asigura comunicații securizate, în virtutea legilor care guvernează fizica cuantică. Proiectul va fi dezvoltat în cadrul Programului Europa Digitală și continuă demersul propriu al TUIASI, de digitalizare a instituției, serviciilor și de dezvoltare a unor huburi de cercetare în zona digitalizării, big data și a comunicațiilor cuantice”

a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil de informatizare și comunicații digitale la TUIASI

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va fi un contribuitor important al acestui proiect, fiindcă a dezvoltat deja în domeniul calculului cuantic o importantă resursă umană, atât la nivel de cercetare fundamentală, cât și în ceea ce privește cercetarea aplicativă.

Soluțiile inovative dezvoltate de către echipele universității vizează dezvoltarea de algoritmi quantici și implementarea lor în diferite medii de simulare, dar și în medii hardware existente. Deja există, la nivel educațional, programe de studiu care vizează implementarea tehnologiilor cuantice, la nivelul a trei programe de master, inclusiv unul care formează specialiști în domeniul securității cibernetice.

„Universitatea Tehnică oferă deja, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, programe de studiu prin care se asigură competențe de bază în domeniul calculului cuantic, comunicațiilor cuantice și securității cibernetice. Aceste programe de studiu vor fi extinse și completate cu noi module de formare avansată în domeniul tehnologiilor cuantice”

a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare

La nivel local, construirea acestei infrastructuri se va realiza în cadrul proiectului printr-un parteneriat între TUIASI, RoEDU, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și clusterul ImagoMol. Specialiștii TUIASI vor implementa și testa o rețea metropolitană de comunicații cuantice, urmând a fi implementate 3 linkuri de comunicații securizate în Iași, toate folosind tehnologii cuantice de tipul Quantum Key Distribution.

Totodată, alături de clusterul ImagoMol și Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon”, care aparține acestui cluster, va fi implementat un studiu de caz despre cum pot fi securizate comunicațiile ce implică date medicale. O misiune importantă a acestui proiect va fi de a dezvolta, la nivelul universităților, competențele necesare pentru a implementa, opera și extinde comunicațiile cuantice la nivel național și, ulterior european, dar în special pentru a crea o masă critică de specialiști în acest domeniu.

„Iașul va deveni un important hub de training în tehnologii cuantice și vor fi create sinergii cu Hubul European de Inovare Digitală, Digital Innovation Zone, coordonat de TUIASI, prin care vor fi dezvoltate programe de formare de competențe digitale în domeniul tehnologiilor cuantice, adresând o plajă mai largă de beneficiari, printre care și IMM-uri și instituții publice

a mai punctat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman

Implementarea proiectului se va face în următoarele 30 de luni, finanțarea fiind asigurată 50% prin Programul Europa Digitală și 50% de către statul român, prin fonduri structurale.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.