loader image

Academicianul Ion Tighineanu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice și a susținut a doua prelegere din seria „Moștenirea lui Asachi”

Acad. Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), cea mai înaltă distincție academică care poate fi oferită de o instituție de învățământ superior, în cadrul unei ședințe festive a Senatului Universității, vineri, 13 decembrie 2019.

Acad. Ion Tighineanu

După ceremonia din Aula Magna „Carmen Sylva” a TUIASI, profesorul a ținut o prelegere cu tema „Nanoparticule, nanomembrane și nanoarhitecturi complexe pe bază de GaN pentru diverse aplicații”, a doua conferință din seria „Moșternirea lui Asachi”, organizată de Universitatea Tehnică în parteneriat cu acad. Bogdan Simionescu.

Acad. Bogdan Simionescu a citit laudatio, evidențiind faptul că profesorul Tighineanu este un om de știință care se bucură de o largă recunoaștere internațională, care a format și conduce grupe de cercetare care dezvoltă idei noi în fizica aplicată și știința materialelor, idei care se concretizează în lucrări științifice de impact, brevete și aplicații care se regăsesc pe piață.

„Este directorul fondator al Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor, din anul 2001 și, începând cu aprilie 2019, președinte al Academiei de Științe a Moldovei. În perioada mai 1998 – noiembrie 2004 a ocupat poziția de prorector al Universităţii Tehnice a Moldovei. A efectuat stagii în calitate de profesor invitat la Universitatea din Michigan, SUA, universitățile din Parma și Cagliari, Italia, respectiv de bursier Humboldt la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania”,

a precizat acad. Bogdan Simionescu.

Citiți întreg textul laudatio, aici

Comisia care a analizat activitatea academicianului Ion Tighineanu, în vederea acordării titlului de Doctor Honoris Causa:

  • Prof. univ. dr. ing. mat. Daniel Condurache, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
  • Acad. Nicolae Victor Zamfir, Președinte al Secției de Științe Fizice a Academiei Române, directorul proiectului laserului de la Măgurele
  • Dr. Ladislau Vekas, membru corespondent al Academiei Române, director al Centrului de Cercetări Tehnice Fundamentale și Avansate al Academiei Române, Timișoara
  • Acad. prof. univ. dr. ing. Bogdan Simionescu, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
  • Prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
  • Prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

După decernarea titlului onorific, profesorul Ion Tighineanu a susținut o prelegere privind nanoparticule, nanomembrane și nanoarhitecturi complexe pe bază de GaN pentru diverse aplicații. „Vorbim despre elaborări pe baza nitrurii de galiu și de ce acest material este atât de important, fiind considerat al doilea material în electronica modernă după siliciu. Nitrura de galiu are o importanță tot mai mare și am evidențiat câteva avantaje. Dacă am compara nitrura de galiu cu siliciul, este un material mult mai bun din multe puncte de vedere, precum stabilitatea, curenții care trec, zgomotul, capacitatea de a lucra la frecvențe înalte”, a explicat profesorul.

Ion Tighineanu a vorbit despre aplicațiile nitrurii de galiu în biomedicină, datorită biocompatibilității compusului chimic. Echipa sa de cercetare a elaborat nanoparticule de nitrură de galiu cu cavități, goale înăuntru, cu grosime nanometrică a pereților. Aceste nanoparticule sunt atrase de celulele vii și le penetrează, dar sunt inofensive pentru țesuturile vii și pot fi dirijate cu ajutorul unui câmp magnetic.

În timpul discursului său, academicianul a pledat și pentru o mai strânsă cooperare între cele două universități tehnice, cea ieșeană și cea din Chișinău. „Aveți o infrastructură de invidiat, aveți profesori și experți de talie internațională și aș dori foarte mult să consolidăm relațiile de colaborare”, a spus acesta.

La finalul evenimentului, acad. Bogdan Simionescu a subliniat încă o dată importanța cercetărilor lui Ion Tighineanu, evidențiind faptul că materialul studiat de acesta este biocompatibil, lucru care deschide un orizont extrem de larg, pentru că poate fi introdus în celule și organisme vii fără a le dăuna și, odată introdus, poate fi dirijat de la distanță, împreună cu celula, cu ajutorul razelor luminoase sau a unui câmp magnetic sau electric. Astfel, cercetările despre care a vorbit Ion Tighineanu au aplicații în nanorobotică, în transportul de medicamente, enzime sau proteine eliberate la țintă.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.