loader image

Noul an universitar a fost deschis la Universitatea Tehnică printr-o ceremonie organizată „în inima campusului”

Vineri, 1 octombrie 2021, în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”, studenții, profesorii, prietenii și partenerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au participat la ceremonia de deschidere a anului universitar 2021-2022. Ceremonia a avut loc în aer liber, în contextul pandemic pe care-l străbate România, participanții respectând toate măsurile sanitare impuse de legislația în vigoare.

Decizia de a veni în campus nu a depins exclusiv de măsurile pandemice: conducerea TUIASI a dorit ca la eveniment să participe cât mai mulți studenți, marcându-se și intenția Politehnicii ieșene de a valorifica la maximum spațiile verzi din „Tudor Vladimirescu”.

Moderatorii ceremoniei au fost doi studenți ai universității: Teodor Anița și Diana Asoltanei, care, după redarea imnului de stat al României și a imnului Gaudeamus, au dat cuvântul rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. În discursul său, acesta a insistat asupra faptului că spiritul universitar trebuie să depășească teama pandemiei, iar măsurile de siguranță trebuie să fie respectate la maximum, pentru ca activitatea să se desfășoare cât mai mult față în față.

„Un nou altfel de început, care dorește să împingă cumva în afara universității noastre tot ceea ce a adus pandemia: teamă, neîncredere, șovăială, incertitudini, dar mai ales lipsa comunicării directe, a gesturilor vizibile, lipsa sentimentului că aparții unei discuții, a sentimentului că aparții unei comunități reale. Lipsa socializării reale. Începem școala cu toate forțele, în plin, deopotrivă cadre didactice și personal administrativ, și deopotrivă studenții. Nu dorim să continuăm să ne comutăm activitățile pe setarea «virtual», impusă de SARS-CoV-2, și să ne pierdem treptat chiar și viața cotidiană printre amintirile despre «cum ar fi putut să fie»”

a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Rectorul universității a preluat o metaforă dintr-o spot care promovează vaccinarea, în care un profesor vorbește despre faptul că îi este dor „de mirosul de cretă”. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a explicat că, din punctul său de vedere, școala nu își poate atinge menirea online. Iar metafora „mirosului de cretă” vorbește despre tot ceea ce este mai palpabil și real în interacțiunea dintre un dascăl și studenții săi.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

„Reprezintă comunicarea reală, fără să fie intermediată de Zoom, Teams sau Meet, reprezintă un desen pe tablă, în care ai trasat ceva mai strâmb şi ai şters, deci reprezintă faptul că nu eşti robot. Mirosul de cretă reprezintă o demonstrație făcută pe tablă în care nu contează că ai ajuns la forma corectă a expresiei finale dacă nu au fost şi studenții de faţă, în sală, şi nu în faţa monitorului. Mirosul de cretă reprezintă, de fapt, şcoala în esenţa ei”

a mai spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Președintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu, a vorbit despre provocările asupra sistemului educațional pe care le-a adus pandemia, atât pentru Universitatea Tehnică, cât și pentru celelalte instituții de învățământ superior din România. Profesorul a vorbit despre entuziasmul și optimismul cu care a început anul calendaristic, dată fiind apariția vaccinurilor ce promiteau stoparea avansării pandemiei, dar și despre îngrijorările cu privire la felul în care această pandemie a afectat, poate ireversibil, sistemul educațional.

Prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu, președintele Senatului

„Schimbările bruște pe care pandemia le-a generat privind comportamentul, prioritățile și așteptările studenților au obligat instituțiile de învățământ superior să gândească diferit. Dacă pandemia ne-a învățat ceva, este faptul că a apărut o oportunitate extraordinară de a adopta noi modele și abordări ale predării și învățării digitale pentru a atrage studenții. Pe măsură ce universitățile răspund acum acestei provocări și lucrează intens pentru a crea un model mai durabil și mai robust, merită să evaluăm ce merită păstrat și ce poate fi aplicat la scară mai largă”

a precizat prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu

Acesta a prezentat, în discursul său, și o serie de cifre relevante pentru impactul pandemiei asupra educației. Astfel, un studiu UNESCO a arătat că aproape 1,4 miliarde de studenți, de toate vârstele, au avut activitatea educațională perturbată fundamental de pandemie.

Un sondaj realizat de Inside Higher Ed și College Pulse în luna mai a anului 2021, la care au răspuns 2.000 de studenți din 108 universități americane, a arătat că 47% dintre aceștia au evaluat valoarea educației primită în anul respectiv ca fiind una slabă. 52% au spus că au învățat mai puțin în anul universitar ce s-a încheiat față de anii înainte de pandemie, iar aproape un sfert dintre boboci s-au declarat nepregătiți pentru facultate.

„Pornind de la experiența acumulată până în prezent, cu o abordare judicioasă și creativă, educația online se poate transforma dintr-o reacție la criză într-o modalitate de regândire profundă a modului de planificare și furnizare optimă a instruirii academice”

a conchis prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a revenit pe scenă pentru a citi un mesaj transmis de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care nu a putut fi prezent fizic la deschiderea anului universitar. Ministrul s-a adresat, în cuvântarea sa, studenților, părinților și profesorilor, mulțumindu-le în special cadrelor didactice și întregului personal al universității pentru eforturile depuse în contextul pandemiei COVID-19.

„Vă felicit pentru alegerea pe care ați făcut-o de a deveni studenți ai acestei universități, cu o tradiție de sute de ani. Parcursul vostru profesional începe acum și vă așteaptă ani de muncă și noi experiențe. Mulți dintre voi sunteți generația de absolvenți de liceu care constituie pionieratul în ceea ce privește activitatea didactică online. Ați dat dovadă de perseverență și capacitate de continuă adaptare, ceea ce vă va fi de real folos și în perioada următoare”

a transmis Sorin Cîmpeanu în mesajul său

Ionuț Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, a urcat pe scenă în aplauzele colegilor săi, moderatorii prezentându-l ca fiind sprijinul lor în orice problemă din campus sau legată de studii. Tânărul s-a declarat fericit că se află în fața colegilor săi, le-a urat bun venit bobocilor și și-a exprimat regretul că și acest an universitar începe sub auspiciul pandemiei. În discursul său, Ionuț Ursache a pledat pentru vaccinarea studenților, pentru a putea desfășura cursurilor în condiții cât mai sigure.

Ionuț Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI

„Din păcate, prin forța împrejurărilor în care ne aflăm, și anul acesta universitar se deschide sub semnul amenințărilor pandemice. Tocmai de aceea, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să respecte normele sanitare și de vaccinare, acestea fiind esențiale pentru buna desfășurare a activității, atât din campus, cât și de pe platforma didactică. Fac un apel la prudență, la fel ca și anul anterior, pentru a avea grijă unii de alții și să respectăm dorința fiecăruia de a-și proteja sănătatea proprie și a familiei sale”

a spus Ionuț Ursache

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a luat cuvântul ca reprezentant al tuturor instituțiilor de învățământ superior de stat din capitala Moldovei. Rectorul de la UMF a vorbit despre unitatea de care a dat dovadă mediul academic ieșean, despre reputația asupra bunei colaborări dintre universitățile ieșene, dar și despre moștenirea comună pe care o are mediul academic.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

„Moștenirea lui Gheorghe Asachi, domnule rector Cașcaval, este a noastră, a tuturor, așa cum suntem cu toții moștenitorii lui Iacob Czihac, Mihail Kogălniceanu, Spiru Haret, Grigore T. Popa și enumerarea poate continua dacă ne gândim la marile nume ale Iașului marilor zidiri, marilor iubiri și marilor idei. În 2018, prin festivitatea de deschidere comună, în prezența domnului președinte, am arătat celorlalți că suntem un centru universitar puternic, că suntem o adevărată forță educațională și că ne asumăm din plin moștenirea de care vorbeam mai devreme. Mai mult, că suntem o familie și că împreună suntem mai valoroși. Iar pandemia a întărit această idee”

a spus prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Urcat pe scena amplasată în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”, primarul Iașului i-a îndemnat pe toți cei prezenți la eveniment să îi aplaude pe bobocii care au ales să urmeze o carieră în inginerie și arhitectură. În discursul său, Mihai Chirica a vorbit despre dimensiunea de capitală istorică a Iașului, dar și de cea religioasă, afirmând că o titulatură neoficială a orașului ar fi cea de „Ierusalimul României”. I-a încurajat pe studenți să profite de toate oportunitățile pe care le are de oferit capitala Moldovei, fiindcă la nivel de potențial, acesta există din belșug, mai ales în mediul academic.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

„Ați ales un loc potrivit. Rămâne doar la latitudinea voastră să faceți tot ceea ce este posibil ca la sfârșitul facultății să fiți niște specialiști pe care să îi caute toată lumea, să se bată pentru voi, să vă plătească mai mult decât vă imaginați acum și să vă doriți din tot sufletul să lăsați ceva în urma voastră. Cred că puteți face acest lucru. E foarte bine că ne-am orientat din nou fața către ingineri. România și planeta au nevoie de ingineri. Avem nevoie de voi, să fiți bine pregătiți, să desfășurați o activitate de unde să putem câștiga cu toții”

a precizat Mihai Chirica

Un cuvânt de bun venit le-a adresat bobocilor și Nnoli Nnaemeka, reprezentant al studenților străini care studiază la TUIASI. Prezența acestuia pe scenă este cu atât mai importantă cu cât la admiterea de anul acesta a fost o concurență foarte mare pentru locurile destinate studenților din afara țării, fiind peste 400 de dosare depuse de către tinerii care au vrut să vină să studieze la Iași. Nnoli Nnaemeka și-a exprimat, la rândul lui, regretul că restricțiile sunt mult mai mari față de momentul în care a venit el prima oară în România, dar spune că se bucură de faptul că managementul universității a creat un loc sigur pentru studenți.

Nnoli Nnaemeka

„Pandemia a adus unele schimbări. Felul în care studiem s-a schimbat, cum mergem la școală. Practic, totul s-a schimbat. Trebuie să avem grijă unii de alții, iar pentru boboci, să știți că suntem aici să vă răspunde la întrebări dacă aveți nevoie”

a spus Nnoli Nnaemeka

Cum legătura dintre mediul preuniversitar și comunitatea academică a Universității Tehnice a fost în permanență una foarte strânsă, la deschiderea noului an universitar a luat cuvântul și Florentin Ciobotaru, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Iași. Acesta a vorbit despre istoricul și prestigiul Politehnicii ieșene, despre felul hibrid în care educația a continuat în ciuda pandemiei, enumerând o serie dintre proiectele comune dintre TUIASI și ISJ.

„Prezența dumneavoastră în cadrul acestor proiecte a demonstrat deschiderea și interesul real pe care le manifestați față de învățământul preuniversitar, concretizate de altfel și în alte colaborări precum organizarea de vizite de studiu pentru elevi, pentru orientarea în carieră, ziua porților deschise, sesiuni de specializare pentru profesorii din învățământul profesional și tehnic sau crearea de oportunități la admitere pentru elevii cu performanțe deosebite în domeniul tehnic

a punctat Florentin Ciobotaru
Florentin Ciobotaru, inspector școlar general adjunct ISJ.

Preotul din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”, Florin Chirilă, a binecuvântat întâlnirea și le-a transmis studenților să fie deschiși către tot ceea ce este bun, frumos, înălțător și folositor.

„Vă adresez îndemnul către fapta bună și lucrul temeinic făcut, plăcut oamenilor și lui Dumnezeu, pentru că numai așa veți îndeplini și veți deveni oameni desăvârșiți, veți fi bucuria și mângâierea părinților voștri care v-au născut și v-au crescut, mândria profesorilor voștri care prin voi își legitimează misiunea și veți putea deveni cetățeni responsabili”

a spus pr. Florin Chirilă
Preotul Florin Chirilă

La finalul ceremoniei au fost premiați 11 dintre cei mai buni studenți ai facultăților TUIASI, în parteneriat cu BCR România, iar rectorul TUIASI a finalizat ceremonia declarând deschis, în mod oficial, anul universitar 2021 – 2022.

Mai jos puteți găsi lista studenților premiați la deschiderea anului universitar:

  • Vlad Batalan, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul al III-lea
  • Dmitrii Malîșev, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, anul al III-lea
  • Iulian Enaru, Facultatea de Construcții și Instalații, anul al III-lea
  • Elisaveta Crăciun, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, anul I
  • Ioana-Teodora Spînu, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, anul I
  • Samuel Ionesi, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică aplicată, anul I
  • Andrei-Răzvan Băcăoanu, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, anul al II-lea
  • Vasile Carp, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezia și Ingineria Mediului, anul al III-lea
  • Mara Maxim, Facultatea de Mecanică, anul I
  • Cristiana Chiriac-Moruzzi, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, anul al III-lea
  • Ioana-Otilia Rusu, Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor, anul al II-lea
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.