loader image

O delegație din Suedia a vizitat Universitatea Tehnică din Iași

delegație din Suedia a vizitat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), vineri, 24 mai, de la ora 10.00, prilej cu care a discutat cu reprezentanții instituției de invățământ superior termenii unei colaborări.

Din această delegație au făcut parte guvernatorul regiunii Upsala din Suediareprezentanți ai Universității dinUpsalaai camerei de comerț și ai administrației publice din aceeași regiune. Printre aceștia s-a numărat și coproprietarul Upsala Inovation Center, un incubator pentru idei de business, dar și reprezentanți ai companiilor locale, care prospectează zona Iașului pentru investiții. 

Discuțiile purtate cu reprezentanții TUIAȘI au vizat zone comune de interes privind cercetarea științifică, domeniile de dezvoltare a energiilor neconvenționale/ verzi, protecția mediului și, în principal, nanotehnologii. De asemenea, s-au pus în discuție chestiuni privind problematica mobilităților studențești și ale cadrelor didactice, bunele practici, atitudinile și mentalitățile care încurajează creativitatea și inovarea.

Reprezentanții companiilor și coproprietarul Upsala Inovation Center și-au manifestat interesul de a avea o colaborare cu TUIAȘI privind transferul cunoașterii pe domeniile de interes comun. Compania este una care prin parteneriatele realizate și clienții contractați și-a recuperat de 14 ori valoarea investiției făcute inițial în afacere. 

TUIAȘI a fost reprezentată la întîlnire de conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internațioanale și imagine universitară, Sabina Săruleanu, șeful Biroului de Relații Internaționale și Imagine Universitară,  prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu, președintele Comisiei Senatului privind Cercetarea Științifică, prof. univ. dr. ing. Ioan Bogdan, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), asist. univ. dr. ing. Daniel Matasaru de la ETTI și ș. lcr. univ. dr. Brândușa Robu de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului. 

Din delegația suedeză au făcut parte zece persoane: Peter Egardt, guvernator al Provinciei Uppsala și soția sa, Lena Egardt; Professor Lisa Sennerby Forsse, rectoral Universității de Științe Agricole din Suedia și soțul acesteia, Professor Carl-Gustaf Thornström; Göran Brocknäs, directorului Camerei de Comerț Regionale Uppsala; Lena W. Jansson, director Comunicare la Primăria Uppsala; Dr. Johannes Dyring, CEO la SLU Holding AB, coproprietar al Upsala Inovation CenterMagnus Thor, CEO la Magnus Thor AB  (n. cea mai importantă companie în ascensiune din Suedia  – colaboreză cu România și are angajați din zona Botești, România) și soția sa Tina Thor; Martin Brozek, director Relații Internaționale și Protocol Guvernator. 

Delegația din Suedia a fost prezentă la Iași timp de o săptămână. Singura instituție de învățământ superior din Iași vizitată de aceasta, pe lângă TUIAȘI, a fost Universitatea de Științe Agricole din Medicină Veterinară „Ion Ionescu” de la Brad. 

Descărcați de aici programul delegației

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.