loader image

Facultatea de Mecanică, premiată să prelungească viața șoselelor

Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași are, începînd din 22 mai 2013, un sistem de achiziții ce permite construirea unui prototip care să prelungească viața șoselelor prin evitarea supraîncărcării acestora.

facultatea-de-mecanica-premiata-sa-prelungeasca-viata-soselelor

Sistemul reprezintă un premiu oferit de firma HBM din Germania Facultății de Mecanică în urma cîștigării competiției internaționale “Project of the year 2012”. Concursul s-a desfășurat în două faze: în prima fază, un juriu de specialitate a selectat proiectele eligibile, iar în a doua fază publicul a votat pentru cel mai bun proiect. În cea de-a doua etapă a concursului au ajuns zece țări, Austria, Norvegia, Germania, Italia, Egipt, Peru, SUA, Suedia, Canada, care au avut înscrise 18 proiecteSingurul proiect din România care a ajuns în faza finală a competiției a fost cel al Facultății de Mecanică.

Sistemul de achiziție ‘esspressoDAQ’ produs de către firma HBM oferă posibilitatea realizării unui prototip care permite cîntărirea la bordul camioanelor pe fiecare punte, în corelație cu datele GPS. Acesta reprezintă un sistem care poate măsura uzura infrastructurii rutiere. Pe baza acestor date se poate face o taxare diferențiată pentru diferitele tipuri de încărcări. Spre exemplu, dacă un camion este supraîncărcat și uzează mai mult șoselele, acesta va trebui să plătească o taxă suplimentară, iar dacă el nu este prea încărcat va plăti o taxă mai mică”, a explicat prof. univ. dr. ing. Paul Bârsănescu de la Facultatea de Mecanică, cel care a avut ideea proiectului.

Profesorul Bârsănescu a participat la concursul organizat de HBM cu trei proiecte, dintre care a fost selectat de către juriul de specialitate cel care a primit premiul oferit de Network of Automotive Excellence în cadrul NoAE 2011/12.  „La NoAE a fost premiată numai ideea, acum trebuie construit prototipul cu ajutorul sistemului ‘espressoDAQ’ pe care l-am primit ca premiu de la compania HBM”, a mai adăugat prof. univ. dr. ing. Paul Bârsănescu.

Premiul a fost înmînat Facultății de Mecanică miercuri, 22 mai 2013, de către dr. ing. Adrian Tănăsescu, directorul general al firmei Spectromas, distribuitorul autorizat al produselor HBM in România. Jurizarea s-a făcut în primele trei luni ale anului 2013. 

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.