loader image

Prof. univ. dr. ing. Ion Vișa, rector pentru opt ani al Universității Transilvania din Brașov, a devenit Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieșene

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași i-a decernat vineri, 10 mai 2019, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor inginer Ion Vișa, de la Universitatea Transilvania din Brașov, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România.

Într-o ședință festivă a Senatului, care a avut loc în Sala de Conferințe TUIASI, din Corpul R, rectorat, prezidată de președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne, profesorul Ion Vișa a devenit membru onorific al Politehnicii ieșene, primind cea mai înaltă distincție academică pe care o poate oferi TUIASI.

Comisia de specialiști care a analizat activitatea noului Doctor Honoris Causa a fost alcătuită din prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul instituției, care nu a putut fi prezent la eveniment , fiind reprezentat de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, prof. univ. dr. ing. Viorel Bădescu, de la Universitatea Politehnica din București, prof. univ. dr. ing. Vistrian Mătieș, de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, director Departamentului de Ingineria și Managementul Mediului de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” a TUIASI, prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu, de la TUIASI, conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decan al Facultății de Mecanică a Politehnicii ieșene, și prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei, director al Departamentului de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Robotică.

În Laudatio au fost scoase în evidență meritele profesorului care a contribuit la consolidarea domeniului Ingineriei Mecanice, în special la subdomeniile Mecanisme și Sisteme de Energii Regenerabile. El a publicat în acest sens peste 250 de lucrări științifice în reviste de specialitate, o mare parte dintre acestea ca unic sau prim autor, a coordonat implementarea a 35 de proiecte de cercetare naționale și europene la Universitatea Transilvania din Brașov și a brevetat 19 invenții, trimițând spre evaluare alte 14 propuneri.

Prof. univ. dr. ing. Ion Vișa a fost rector al Universității Transilvania din Brașov timp de opt ani, în intervalul 2004-2012, ocupând mai multe funcții importante și la nivel național, în prezent fiind membru al Comisiei de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Robotică a Consiliului Național pentru Acordarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

„Având în vedere întreaga activitate prezentată în sinteză în cele de mai sus s-a hotărât, în unanimitate, să se supună Senatului Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. ing. Ion Vișa. Luând în considerare remarcabila activitate desfășurată pe multiple planuri, rezultatele deosebite obținute în domeniile științific, educațional, de management și în activitatea socială, precum și importantele relații pe care le-a dezvoltat cu Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași, comisia de specialiști propune, în unanimitate, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al TUIASI”.

se precizează în textul Laudatio

Prof. univ. dr. ing. Ion Vișa a declarat, în discursul său intitulat „Promovarea de noi direcții în educație și cercetare și învățământul superior din România”, că mulțumește Politehnicii ieșene pentru distincția oferită. Ulterior, acesta a prezentat câteva aspecte legate de strategia pe care a avut-o în dezvoltarea activității sale în ultimii 30 de ani, din 1989 până în prezent.

„Este un moment deosebit și vă mulțumesc că TUIASI, una dintre universitățile de referință în mediul academic din România și pe plan internațional, a decis să mă accepte ca membru al acestei comunități. Vă mulțumesc foarte mult domnule rector, mulțumesc Senatului, celor două facultăți, colegilor din cele două departamente care au supus atenției aceste propuneri și pentru că au fost de acord cu acordarea acestui titlu onorific”

a declarat prof. univ. dr. ing. Ion Vișa.
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.