loader image

Richard Stallman, un cunoscut programator american, a discutat cu studenții de la Facultatea de Automatică și Calculatoare despre responsabilitățile unui dezvoltator software

Studenții Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) s-au întâlnit luni, 9 octombrie 2017, cu americanul Richard Stallman, cunoscut ca inițiatorul proiectului GNU în 1983 și președinte al organizației Free Software Foundation.

richard-stallman-un-cunoscut-programator-american-a-discutat-cu-studentii-de-la-facultatea-de-automatica-si-calculatoare-despre-responsabilitatile-unui-dezvoltator-software

Absolvent de Harvard, acest a lucrat la Massachusetts Institute of Technology și este cunoscut ca fiind principalul promotor al accesului liber la software. „Discursul său a vizat partea de responsabilizare a unui viitor dezvoltator software, adică responsabilitatea față de clientul tău. A promovat programele de calculator libere, adică fără să ascunzi ceva față de client, fără să te folosești de datele sale fără să știe, fără să îl monitorizezi. Eu ca dezvoltator trebuie să îmi respect clientul, trebuie să dovedesc că merit toată încrederea și că nu fac altceva cu datele respective. Aici e partea de software liber, adică dezvoltatorul îți cedează și codurile sursă ca tu să poți să te convingi de aceste aspecte. Liber devine sinonim cu a ceda și codurile sursă, nu doar aplicația finală”, a explicat șef. lucr. dr. ing. Alexandru Archip.

richard-stallman-un-cunoscut-programator-american-a-discutat-cu-studentii-de-la-facultatea-de-automatica-si-calculatoare-despre-responsabilitatile-unui-dezvoltator-software

La conferința care a avut loc în amfiteatrul facultății au participat peste o sută de studenți, care au putut să-i pună și întrebări lui Richard Stallman. În conferință, acesta a ținut să avertizeze studenții cu privire la modul în care aplicațiile, deși aparent gratuite, sunt de fapt făcute pentru a colecta date personale ale utilizatorilor.

„Studenții au fost entuziasmați, sper că au înțeles și care este partea lor de responsabilitate. Există această obsesie că prin utilizarea acestor aplicații ești urmărit tot timpul. Oamenii nu știu că, de fapt, aceste aplicații sunt făcute ca să colecteze date, absolut tot timpul cineva știe unde ești și ce faci. Instrumentele pe care lumea le utilizează în momentul de față sunt foarte puternice, atât timp cât ai un telefon inteligent, cineva știe unde ești”, a precizat prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.