loader image

Studenții de la Electronică i-au sfătuit pe elevii Colegiului Național care au ajuns în etapa internațională a unei competiții de robotică

„Retina”, o echipă formată din șase elevi de la Colegiul Național Iași, a obținut locul al III-lea la faza națională a concursului First Lego League, urmând să participe mai departe la faza internațională din Turcia.

Aceștia au susținut o prezentare practică și teoretică a proiectului în fața masteranzilor de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), în cadrul unei colaborări existente între cele două instituții.

„Am colaborat în sensul în care i-am ajutat, le-am oferit sfaturi. Erau obligați de condițiile competiției să își prezinte proiectele în fața unor studenți, au primit feedback-uri din partea noastră și a studenților, au putut să pună și întrebări”

a precizat conf. univ. dr. ing. Dan Marius Dobrea, de la ETTI

Concursul a avut mai multe etape, una dintre ele presupunea ca elevii să facă un sistem robotic pentru competiția internațională, realizată din roboți LEGO, iar cea de a doua era una teoretică și anume prezentarea unei rezolvări găsite de ei pentru o problemă fizică sau socială care ar putea să apară în urma cercetării în spațiul extraterestru de lungă durată. Mai exact, problema fizică presupunea că afectează sănătatea a unui cosmonaut, iar problema socială era cea care „afectează capacitatea de a fi productiv pe termen lung în spațiu”.

Proiectul de cercetare al elevilor s-a centrat pe rezolvarea problemelor de somn ale cosmonauților în timpul cercetării din spațiu.

„Copiii au mers pe ideea conform căreia s-a constatat că 63% dintre cosmonauți începeau să aibă probleme de somn după o perioadă prelungită de stat în spațiu. S-au gândit să înregistreze pattern-urile atunci când somnul este unul odihnitor, iar când încep să apară deviații, să inducă printr-o cască exterioară acele pattern-uri astfel încât cosmonautul să se simtă odihnit, să aibă un somn corect”

a mai precizat conf. univ. dr. ing. Dan Marius Dobrea

First Lego League este o competiție internațională de robotică și soluții inovatoare, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care a fost lansată în anul 1998.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.