loader image

TUIAȘI a experimentat și a inovat la RIUF 2013

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a participat joi, 21 martie, la Târgul Internațional RIUF 2013 cu o prezentare inedită, experimente suprinzătoare și un stand unde elevii s-au putut informa despre oferta educațională și condițiile de admitere.

tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013

TUIAȘI a fost singura dintre universitățile românești participante la eveniment care a susținut și o expunere interactivă sub sloganul „Descoperă, Creează, Inovează, Trăiește viața de student”. Din partea universității a fost prezentă conf. univ. dr. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale și imagine universitară, dar și profesori și membri ai ligilor studențești care au desfășurat experimente live și au povestit despre farmecul de-a fi student la TUIAȘI. 

La intrarea în Hotel Unirea, vizitatorii au fost întîmpinați de primul roadster românesc conceput și construit de o echipă de la Facultatea de Mecanică a TUIAȘI. De la ora 13.30, elevi și studenți au asistat la o prezentare interactivă de 45 de minute realizată de către conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, care a fost însoțită, în paralel de experimente, simulări ale unor roboți inteligenți și momente artistice inspirate. 

Pe urmele roboților pășitori

Prorectorul i-a întîmpinat pe cei veniți să asiste la momenul TUIAȘI, spunîndu-le că se vor întîlni cu ceea ce reprezintă sufletul universității care „mereu e tînăr, mereu e nou, mereu se schimbă odată cu studenții lui”. Și într-adevăr, elevii au putut să îi cunoască pe cîțiva dintre reprezentanții asociațiilor studențești, îmbrăcați fiecare în culorile ligilor de care aparțin și care le-au arătat, pe rînd, creațiile lor. 

Mai întîi i-au cunoscut pe căștigătorii concursului Freescale Cup desfășurat la San Antonio, în Statele Unite ale Americii care au construit cea mai rapidă maşină inteligentă care a urmat un anumit traseu, stabilit pe loc. Ei le-a explicat tinerilor cum funcționează mașina și le-au împărțit scheme explicative care să-i ajute să înțeleagă complexitatea unei astfel de mașinuțe inteligente care necesită și o parte mecanică, și una electrică, și de programare. 

tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013

Elevii au putut vedea și cum funcționează noua versiune a robotului social Probo care este capabil să exprime șase expresii faciale de bază și care poate fi folosit în terapia copiilor cu autism. Cei de la Facultatea de Mecanică au prezentat o mașinuță care este comandată pe bază de telecomandă, un Robot Crocodil care, atunci cînd detectează mișcări în fața sa, se deplaseză să-l „mănînce” pe utilizator. Participanții au putut vedea în acțiune și „roboți pășitori”, cu două, șase picioare sau cu locomoție hibridă (două picioare în față și două roți în spate) ori sub forma unui dinozaur și au fost încurajați să fie ei care să ducă proiectele mai departe și să facă roboții mai mari și mai inteligenți.  

tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013

Vulcani chimici și construcții din spaghete

Reprezentanții Facultății de Știința și Ingineria Materialelor le-au arătat celor prezenți cum se comportă materialele inteligente, super-eleastice. În acest sens, au făcut un experiment care au arătat cum se îndoaie o lingură în apă caldă și cum se îndreaptă în apă rece.

tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013

Studenții de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, alături de un profesor de-al lor le-au prezentat elevilor cum se pot crește cristalele în laborator, cum se pot citi mesajele de pe o hîrtie pe care s-a scris cu o cerneală invizibilă și au experimentat erupția unui vulcan chimic

tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013

Cei de la Construcții și Instalații le-au arătat invitaților cum se pot construi clădiri din spaghete care să funcționeze ca prototip pentru studiul rezistenței clădirilor, iar apoi cei aceștia au intrat în atmosfera vieții de student de la TUIAȘI prin intermediul unui număr de stand-up comedy realizat de unul dintre studenții de la TUIAȘI care joacă „Teatru’ntre cămine”. Astfel, spectatorii au putut afla că la TUIAȘI se pot implica nu doar în activități de inovare și creativitate tehnică, ci pot să-și cultive și potențialul artistic și să se distreze.

La finalul prezentării, conf. univ. dr. ing. Irina Lungu le-a explicat că TUIAȘI este mai mult decît un acronim pentru Technical University of Iași și că „TU, oricine din această sală poți fi TUIAȘI, viitorul universității tehnice”.

tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013
tuiasi-a-experimentat-si-a-inovat-la-riuf-2013

Puteți să urmăriți o filmare de la eveniment și pe contul oficial de YouTube al TUIAȘI și să răsfoiți un album cu mai multe poze pe pagina noastră de Facebook

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.