loader image

TUIASI a fost gazdă a Olimpiadei internaționale de matematică SEEMOUS

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost gazda celei de-a XVIII-a ediții a olimpiadei internaţionale de matematică pentru studenţi „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students” – SEEMOUS 2024, în perioada 9 – 14 aprilie 2024. La competiția, organizată sub patronajul Societății de matematică din Sud-Estul Europei (Mathematical Society of South Eastern Europe – MASSEE), au participat 85 de studenți din 9 țări, înmatriculați la 27 de universități.

Echipa TUIASI a numărat șase participanți și a obținut cinci medalii de bronz. Au fost premiați Mihai Bandur, Ana Maria Chilimon, Andrei Stroici, Andrei Bucătaru, Matei-Alexandru Mardare, studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași, în timp ce din echipă a făcut parte și Ştefania Gall, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

„Olimpiada internațională de matematică pentru studenți SEEMOUS 2024 este o competiţie universitară de excelenţă, adresându-se studenţilor cu aptitudini şi performanţe înalte în domeniul matematicii. Evenimentul creează mediul și premisele pentru ca studenții din țările participante să-și poată confrunta forțele în pasiunea comună, matematica. Astfel, se inițiază la nivel internațional legături de colaborare și prietenii care creează în timp punți între țările, universitățile și comunitățile din care concurenții fac parte”

au transmis organizatorii

Concursul s-a desfășurat pe durata a cinci zile, în care, pe lângă concursul propriu-zis, au fost activități de socializare și de promovare a regiunii Iașului și a Moldovei, cât și excursii și vizite la muzee. Concursul propriu-zis a constat într-o probă scrisă de 5 ore, timp în care studenții au avut de rezolvat patru probleme având un grad de dificultate foarte ridicat. Această probă s-a desfășurat în Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.

„În intenția noastră de a promova cât mai bine orașul Iași și această parte a țării, am organizat după ceremonia de deschidere un program artistic cu cântece și dansuri populare românești susţinut de studenţii de la Facultatea de Mecanică şi de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial. Vineri a fost excursia la Cetatea Neamţului, mănăstirile Agapia şi Văratec. Sâmbătă au fost organizate vizite la Palatul Culturii şi la Compania Amazon, care a oferit şi premii la ceremonia de premiere”

au mai precizat reprezentanții universității

Echipa TUIASI a participat la toate edițiile organizate de către SEEMOUS și s-a întors de fiecare dată cu medalii și premii.

Pentru ediția găzduită de TUIASI, care a asigurat spațiile și logistica pentru eveniment, au existat contribuții și din partea Primăriei Municipiului Iași, cât și a unor sponsori precum GeminiCAD Systems sau a companiei Hermeziu. Ceremonia de decernare a premiilor s-a organizat în Sala Vivaldi a Congress Hall din Complexul Palas.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.