loader image

TUIASI va realiza patru săli de lectură cu 170.000 de lei pe baza proiectului propus de un student de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”

Vlad-Denis Cozmei, student în anul al IV-lea la Facultatea de „Arhitectură G. M. Cantacuzino”, a câștigat premiul I, în valoare de 5.000 de lei, la concursul „The Best Coworking Space Design”, organizat de Direcția Servicii Studențești de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Acesta a propus cea mai bună soluție pentru a amenaja 4 noi săli de lectură în Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iași, cu un buget de 170.000 de lei, îmbinând criteriile solicitate de juriu: atât creativitate în amenajarea spațiului, cât și ingeniozitate în mobilarea acestuia. Propunerile trimise au fost punctate în plus pentru originalitate, dar și pentru raportul cost-rezultat al investițiilor financiare necesare pentru a le realiza.

Sala de lectură din căminul T9

Astfel, proiectul lui Vlad-Denis Cozmei, ce poartă numele „Infinity”, a impresionat juriul și prin nivelul de detalii oferite pentru prezentarea soluției propuse, dar în special pentru că a oferit soluții originale pentru amenajarea diferită (dar fără a pierde din unitatea designului) a tuturor spațiilor.

În descrierea proiectului depus, studentul aprecia faptul că amenajarea spațiilor interioare reprezintă „mai mult decât o simplă distribuție a pieselor de mobilier sau potrivire a texturilor și culorilor”. Acesta a descris „crearea unei atmosfere” ca fiind un element important în amenajarea interiorului acestor săli, crearea de spații în care studenții să poată învăța fără a fi distrași, dar simțindu-se cât mai confortabil.

Sala de lectură din T11, spațiu în care studenții pot învăța fără să fie distrași.

„În primul rând mă simt onorat că am câștigat acest concurs deoarece sunt soluții create de noi, de către studenți, pentru studenți, și asta înseamnă foarte mult pentru mine. Mă gândesc că voi putea beneficia și eu, la fel ca foarte mulți alți studenți, de acele săli, iar în procesul de gândire al soluției am privit totul dintr-o perspectivă cât mai favorabilă studenților. Mi-am răspuns practic propriilor întrebări despre cum aș vrea să fie astfel de spații și mi-am ușurat munca”


a declarat Vlad-Denis Cozmei.

Toate cele cinci proiecte depuse în competiția de idei lansată de către DSS au fost bine gândite, muncite și cu un grad ridicat de gândire pragmatică, apreciază arhitectul Horia Țundrea, cadru didactic al Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la TUIASI, care a făcut parte din juriul ce a evaluat propunerile studenților.

Acesta a precizat faptul că, din punctul său de vedere, rezultatul a fost unul bun, toți tinerii care au susținut prezentări au fost bine pregătiți și nu au înaintat juriului „utopii” care ar fi fost greu și scump de realizat, ci idei pragmatice.

În căminul T14, sala de lectură va crea „o atmosferă plăcută”.

„Proiectele au fost în proporție de 80% bine pregătite, bine documentate și cumva potrivite pentru spațiul ales, fiind soluții gândite pragmatic și în buget. Au fost propuse schimbări omogene ca stil de către fiecare echipă. Proiectul câștigător a reușit să propună o soluție care se poate identifica cu ușurință ca fiind aceeași pentru toate spațiile, dar care oferă și diversitate în funcție de care intervențiile în fiecare spațiu. Elementele de atmosferă au făcut ca această amenajare să fie mai mult decât o abordare strict «office» și vor crea o atmosferă plăcută


a declarat Horia Țundrea.

Proiectul „Infinity” va fi realizat până la data de 31 octombrie 2021, iar Vlad-Denis Cozmei va asigura asistența tehnică pe perioada desfășurării lucrărilor.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.