loader image

Conducerea Universității Tehnice a prezentat Iașul ca posibilă destinație pentru extinderea companiei Arçelik, care deține marca Arctic

Reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iași (TUIASI) s-au întâlnit în cursul zilei de marți, 12 februarie 2019, cu o delegație a grupului Arçelik, unul dintre cele mai importante concernuri de industrie din Turcia, prezenți în România prin comercializarea produselor sub marca Arctic. 

intalnire 3.jpg

Aceștia vor să deschidă în România un birou de cercetare-dezvoltare, specializat la început pe software development și IT, iar după ce au purtat discuții în toate marile centre universitare din țară, Iașul a rămas, alături de Timișoara, pe lista scurtă.

La discuția de la Iași au participat din partea TUIASI prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității, alături de reprezentanții celor trei facultăți cu specializări IT, prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, decanul Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, și prof. univ. dr. ing. Dan Marius Dobrea, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Grupul Arçelik a fost reprezentat o delegație de patru persoane în care s-au aflat și membri din conducerea Departamentului de cercetare-dezvoltare al concernului, Mehmet Burak Demitaș, project manager, și Onur Dinçer, Research and Development group manager.

„Ne bucură faptul că Iașul este pe lista scurtă a celor de la Arçelik pentru realizarea acestui birou de cercetare-dezvoltare. În discuțiile purtate cu reprezentanții companiei ne-am exprimat deschiderea pentru o colaborare completă cu aceștia, pe toate palierele, începând cu cel local, prin resursa de absolvenți pe care o oferă universitatea, până la accesarea împreună a diverselor finanțări europene cu proiecte comune sau realizarea de teze de doctorat în parteneriat pe domenii punctuale, de interes pentru aceștia”


a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
intalnire 2.jpg

Reprezentanții Arçelik au precizat faptul că biroul de cercetare dezvoltare pe care vor să îl deschidă în România va fi al doilea cel mai mare al concernului după cel existent în Turcia și că vor să profite de strânsa relație cu mediul universitar, cu cel al industriei locale și să se folosească de resursa umană generată de învățământul superior. Biroul va lucra pentru toate subsidiarele mondiale ale grupului Arçelik, va avea ca obiectiv principal dezvoltarea sistemelor operaționale conectate pentru electrocasnice, software și Internet of Things. Aceștia au precizat că în viitor compania lor vrea să dezvolte conceptul „smart” în viața de zi cu zi a oamenilor, dar nu prin a se limita la „smart home“, ci și la un mediu înconjurător inteligent care să interacționeze cu utilizatorii. 

„În afară de masă și de mobilă, totul din casă ar trebui să poată fi controlat“


au precizat aceștia.

Până luna viitoare se va decide orașul în care va fi creat acest birou de cercetare-dezvoltare, iar într-o primă fază, până în luna iunie, vor decide profilul de angajați pe care doresc să îl recruteze, urmând a finaliza procedurile de deschidere până la finalul anului 2019.

intalnire 1.jpg
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.