preloder

Începe admiterea la Politehnica ieșeană: 4.000 de locuri bugetate la licență și master, investiții majore în campus pentru întâmpinarea noilor studenți

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pregătește aproximativ 4.000 de locuri pentru admiterea la licență și la master în acest an, înscrierile fiind deschise începând cu data de 10 iulie.

Într-o conferință de presă organizată marți, 9 iulie 2019, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a precizat că anul acesta procesul de admitere a suferit două schimbări semnificative. În primul rând, a fost devansată admiterea la doctorat, ce are în premieră o sesiune de înscriere și în iulie, între 1 și 10, candidații urmând să își susțină colocviul în toamnă, iar în al doilea rând, după finalizarea perioadei de depunere a dosarelor și după ce vor fi publicate primele rezultate, va mai exista o săptămână în care tinerii care vor deveni studenți pot să își depună actele în original. Până acum, actele se depuneau în toamnă.

„Anul acesta, avem 2.400 de locuri bugetate pentru studenții români, iar 300 de locuri bugetate pentru românii de pretutindeni, unde cei mai mulți vor fi, evident, candidații din Republica Moldova. Comparativ cu anul trecut, avem 200 de locuri cu bursă pentru aceștia din urmă, o creștere la 60-70% față de anul trecut. La master avem 1.600 de locuri pentru candidații din România, iar aici cred că va fi nevoie de o suplimentare de locuri pe parcursul admiterii, fiindcă avem un potențial de 2.200 de absolvenți care s-ar putea înscrie”

a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a mai specificat faptul că la doctorat sunt 140 de locuri bugetate într-o primă etapă, dar că există promisiuni de la Ministerul Educației Naționale că, pentru toate cele trei cicluri Bologna (licență, master și doctorat) va exista o suplimentare de locuri dacă va fi necesar.

Și în acest an au fost înființate centre de înscriere în Republica Moldova pentru tinerii care vor să devină studenți ai TUIASI, dar nu au cum să facă deplasarea până în România în perioada admiterii. Echipele Politehnicii ieșene se vor deplasa pe 12 iulie la Bălți și Cahul, iar pe 11 și 12 vor fi prezenți la Chișinău, pentru a prelua dosarele tinerilor din Republica Moldova.

Deși admiterea pentru studenții străini din țări care nu aparțin de Uniunea Europeană a fost deschisă doar de o lună de zile și va mai rămâne deschisă încă două luni, există deja mai mulți studenți din țări non-UE care s-au înscris la TUIASI pentru anul viitor, 130 față de 110.

„Există o diversitate geografică ce ne impresionează comparativ cu ceilalți ani, am acoperit aproape toate continentele și sunt în proporție de 30% înscriși și cu un an pregătitor, ceilalți fiind înscriși la programele de studii în limba engleză, la licență și masterat. Există un principiu de alegere al studiilor: de regulă alegi țara, apoi orașul și pe urmă universitatea, și din acest punct de vedere putem spune că am făcut toate demersurile să le oferim studenților pe zona de cazare un nivel de confort pe care l-am dorit să fi fost dintotdeauna. Toate camerele pentru studenții internaționali vor fi complet refuncționalizate

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale

Prorectorul a mai punctat că anul acesta încep să se vadă roadele promovării universității la târgurile internaționale de recrutare a studenților, fiind peste 20 de persoane care vor studia la TUIASI după ce au auzit de Politehnica ieșeană la astfel de evenimente. „O altă consecință directă este creșterea numărului de studenți Erasmus care vor veni la universitatea noastră, fiind deja anunțați într-un număr mai mare decât în anii precedenți”, a mai adăugat aceasta.

Investiții majore în campus

În ceea ce privește întâmpinarea noilor studenți, în Campusul „Tudor Vladimirescu” vor avea loc mai multe lucrări de modernizare a căminelor, dar și a spațiilor verzi dintre acestea.

„Campusul «Tudor Vladimirescu» este unul dintre cele mai mari din țară, propriu-zis în Iași este centrul vieții studențești, avem 14 hectare cu 21 de cămine unde locuiesc peste 8.000 de studenți, o cantină cu cele mai mici prețuri din oraș, o bază sportivă dotată modern, un dispensar medical, un centrul de consiliere și orientare în carieră unde se desfășoară activități de consiliere individuală și de grup, dar și un centru de finanțare realizat cu fonduri de la Banca Mondială”

a punctat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții

În ceea ce privește investițiile din campus, anul acesta se dorește achiziționarea de mobilier nou în valoare de 4 milioane de lei, se vor schimba pardoselile la cinci cămine, o investiție de peste 1,7 milioane de lei, se vor schimba aparatele electrocasnice mai vechi de 10 ani din bucătăriile și spălătoriile din cămine, o achiziție de peste 650.000 de lei. În anul acesta vor continua și lucrările de renovare și reabilitare la căminul T6, urmând a fi o investiție de aproximativ 6.8 milioane de lei.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.