loader image

Cifre record la sesiunea de vară a admiterii din 2019: cei mai mulți candidați din ultimii 12 ani

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a înregistrat anul acesta cel mai mare număr de candidați din ultimii 12 ani la sesiunea de admitere din vară pentru ciclul de licență.

Peste 3.600 de dosare au fost depuse la cele 11 facultăți ale universității, inclusiv pe locurile destinate candidaților români de pretutindeni. Pentru cei care vin din Republica Moldova au fost pregătite cu 70% mai multe locuri cu bursă anul acesta decât anul trecut.

În ceea ce privește studiile de master, au fost aproape 1.500 de candidați pe cele 1.588 de locuri la buget, cu 15% mai mulți decât anul trecut, iar conducerea universității ia deja în calcul transmiterea unei solicitări către Ministerul Educației Naționale pentru suplimentarea locurilor atât la licență, cât și la master.

Se poate determina cu exactitate numărul de candidați, și nu doar cel de dosare depuse, în urma sistemului unic de admitere creat și implementat de TUIASI, în care un absolvent de bacalaureat poate să candideze pentru oricâte specializări dorește din cadrul celor 11 facultăți ale universității depunând un singur dosar și plătind o singură taxă de admitere.

Situația înscrierilor a putut fi urmărită în timp real atât la licență, cât și la master, pe o platforma pusă la dispoziție și publicului la adresele www.admitere2019.tuiasi.ro și www.admitere2019-mastere.tuiasi.ro, platformă pe care vor fi afișate și rezultatele admiterii începând cu ziua de vineri, 26 iulie.

Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, explică faptul că importanța acestui număr record de candidați trebuie pusă și în contextul în care există o pronunțată scădere demografică în rândul populației cu vârsta de 18 ani și o rată de promovare la examenul de bacalaureat, în unități relative și absolute, aproape identică cu cea de anul trecut.

„În acest an am reușit să avem un număr de 3.600 de candidați la studiile de licență, cu 25% mai mare decât anul trecut și cu circa 15% mai mare decât în anul 2017, un an de referință pentru ultimii 10 ani. Consider că este demn de subliniat faptul că acest rezultat se datorează creșterii atractivității tuturor facultăților din universitate, nu doar a celor «clasic» atractive. Astfel, comparativ cu anul trecut, numărul candidaților a crescut cu 600, în condițiile în care numărul celor care s-au înscris la Facultatea de Automatică și Calculatoare, de exemplu, a crescut cu doar 45. În mod evident, strategia de promovare a universității noastre, coroborată cu mărirea, declarată în mediile oficiale, a cererii de ingineri la nivelul întregii țări și la cel al Uniunii Europene, a determinat îndreptarea atenției absolvenților de liceu către facultățile cu profil tehnic. Și absolut toate facultățile au înregistrat o creștere a numărului de candidați comparativ cu 2018”

a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a specificat că s-a observat și un reviriment al interesului tinerilor față de ciclul de al doilea din sistemul Bologna, cel de master, remarcându-se o creștere cu 15% a numărului de înscriși comparativ cu perioada similară a anului trecut, în contextul în care studiile de master cunosc la nivel național o ușoară pierdere a atractivității.

„Aceasta este justificată de dorința tinerilor de a se angaja, de a câștiga bani, imediat după finalizarea ciclului de licență. Noi am simțit mai acut această evoluție în 2018, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a angajatorilor nu susțin continuarea dezvoltării profesionale prin studiile de master. În acest moment avem o creștere cu aproape 15% a numărului de înscriși față de anul trecut. Practic, toate facultățile merg în linie, înaintea sesiunii de admitere din septembrie având între 70 și 115% gradul de ocupare al locurilor la master. Atât la studiile de master, cât și la cele de licență sunt sigur că vom solicita ministerului suplimentarea locurilor bugetate alocate”

a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Un alt record al admiterii de anul acesta vine după eforturile de promovare internațională a studiilor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași prin participarea la prestigioase târguri internaționale din Asia până în America. Anul acesta există deja 200 de candidați din țări non-UE în condițiile în care perioada de înscriere se va încheia pe 15 august, anul trecut fiind doar 130.

„La aceștia se adaugă candidații din Republica Moldova, 500 la studiile de licență și master. Mai mult, avem semnale serioase că în a doua sesiune de admitere vor exista din nou numeroase solicitări din această direcție. Este o evoluție care, de asemenea, ne obligă să solicitam ministerului suplimentarea locurilor alocate

a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Sesiunea de toamnă de admitere la TUIASI va avea loc în perioada 9 – 19 septembrie, numărul de locuri disponibile, la taxă și la buget, urmând a fi stabilit după perioada de confirmare a înscrierilor.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.