loader image

Compania IS ReNeW, premiată și la nivel European

IS ReNeW, întreprinderea simulată desemnată „Compania Anului 2013 în România”a obținut locul al III-lea la finala europeană a competiției „European Company of the year 2013”, organizată de Europe Junior Achievement – Young Enterprise.

Compania de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a concurat împotriva a 21 echipe formate din 85 de studenți din 14 țări (Franța, UK, Olanda, Danemarca, Luxemburg, Belgia, Slovacia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Portugalia, Spania, Bulgaria, Romania). Competiția a avut loc în perioada 3-4 iulie în Liege, Belgia.

Marele titlu a fost câștigat de o echipă din Franța, pe primul loc clasându-se o echipă din Olanda. Aceasta a fost urmată de o echipă din UK și de echipa din România. Fondatorii IS ReNeW, Diana-Georgiana Zdrobiş, Ovidiu-Ştefan Farcaşi (Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului) şi Bogdan Istrate (Facultatea de Mecanică) au impresionat membrii juriului internațional care au ținut să îi felicite în mod special pe studenți. Tinerii au fost coordonați de către ș. lcr. univ. dr. Brîndușa Mihaela Robu.

Echipa IS ReNeW „s-a născut” ca întreprindere simulată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și a câștigat marele premiu la faza națională a competiției „Compania Anului 2013” unde a concurat împotriva a 24 idei de afaceri din țară. Aceasta s-a calificat pe 29 mai, la București, în cadrul Galei „Romanian Business Hall of Fame 2013” la faza europeană a competiției.

Spirijin pentru a-și omologa primul produs

IS ReNeW simulează o întreprindere care produce și comercializează produse cosmetice și farmaceutice de o calitate superioară, create doar din extracte naturale. Aceasta a fost înființată în cadrul proiectului POSDRU „De la teorie la practică prin Întreprinderea Simulată”, coordonat la TUIAȘI de Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor. Scopul acestui proiect a fost ca studenții să dobândească și să-și dezvolte competențele și abilitățile antreprenoriale.

Având în vedere performanțele înregistrate de compania IS ReNeW în mediul simulat, s-a dorit implementarea acesteia și în realitate. Echipa a primit sprijinul finanicar pentru a patenta și a omologa noul produs al companiei Taleea din partea Cristinei Bâtlan, fondatoare Musette, cu prilejul participării la emesiunea „Arena Leilor” (difuzată pe 20 iunie, pe TVR2)

Premiul al II-lea la Târgul Internațional al Întreprinderilor Simulate

Însă pentru studenții de la TUIAȘI nu este singura realizare. Aceștia au obținut locul al II-lea la Târgul Internațional al Întreprinderilor Simulate organizat la Liezen, Austria, în luna ianuarie 2013. Aceștia au concurat împotriva a alte 43 de întreprinderi simulate din Austria și Italia. Cele mai bune 15 întreprinderi simulate participante la tîrg au obținut premii.

Scopul acestui Târg Internațional al Întreprinderilor Simulate a fost ca participanții să exerseze variate metode de promovare și de vânzare, însusite în cadrul orelor de lucru în întreprinderea simulată: au întocmit facturi, contracte, avize și au completat registre. Tranzacțiile au fost similare unei operațiuni reale, întreprinderile simulate având la dispoziție atât carduri de plată special concepute pentru acest târg, cât și bugetul propriu al firmei.

Remarcați și la Mamaia

La Târgul Întreprinderilor Simulate, ediția a II-a, desfășurat la Mamaia, 30 mai – 1 iunie 2013 membrii echipei IS ReNeW s-au făcut din nou remarcați:

„În holul aglomerat de la intrare mi-au atras însă atenţia trei tineri care păşeau apăsat, îndreptîndu-se spre sala mare. I-am reîntîlnit în timpul deschiderii oficiale, unde, într-o coregrafie bine stabilită, şi-au prezentat „firma“ şi „produsul“ – astfel, am cunoscut echipa de la IS ReNeW Iaşi, formată din Diana Georgiana Zdrobiş, Ovidiu-Ştefan Farcaşi (ambii studenţi ai Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului) şi Bogdan Istrate (Facultatea de Mecanică). În martie 2013, cei trei tineri au ocupat locul al II-lea în competiţia de la Tîrgul Internaţional al Întreprinderilor Simulate, organizat la Liezen, în Austria.

Eleganţi şi siguri pe ei, tinerii nu şi-au ieşit din rolul de „angajaţi“ ai IS ReNeW pe tot parcursul tîrgului – de altfel, unul dintre ei a fost şi angajat de curînd la compania originală, făcînd, astfel, trecerea concretă de la studenţie la carieră şi dovedind – dacă mai era nevoie – că investiţia în educaţie şi punerea accentului pe resursa umană, mai degrabă decît pe cea materială, reprezintă calea de urmat.”

Patricia Mihail (Fragment din articolul „De la teorie la practică”)

Mărturii ale studenților care formează echipa IS ReNeW:

Mulțumesc întregii echipe ReNeW care a făcut tot posibilul ca acest târg să fie dus la bun sfârșit. A fost un eveniment care ne-a pus la încercare motivația, spiritul de echipăa, impulsionându-ne să mergem pânăa la final.

Bogdan Istrate

Suntem fericiți și împliniti că am reușit să ducem numele României și al Universității Tehnice Iași peste hotare și că experiența întreprinderii simulate ReNeW a fost apreciată având un succes total.

Diana Georgiana Zdrobiș

Colegii din alte țări europene dobândesc competențe antreprenoriale încă de la nivel liceal, iar aceasta este o materie obligatorie în curricula școlară, ceea ce în România este încă în faza incipientă. Noi am reușit prin implicare, devotament și dăruire.

Ovidiu-Ștefan Farcași

Mai multe informații despre companie și despre realizările studenților puteți citi pe:

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.