loader image

Studenții de la Inginerie Electrică duc inventica ieșeană la Varșovia

O echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a cîștigat premiul I la etapa regională a competiției inginerești European BEST Engineering Competition (EBEC).

Marius IonescuBogdan FloareșCristi Nechiforiuc și Adina Micutaru, studenți în anul al IV-lea, vor reprezenta România în finala concursului, care va avea loc la Varșovia, între 1 – 8 august.

La etapa regională, care s-a desfășurat la București, în perioada 12 – 15 mai, au participat studenți din șase universități tehnice din țară și din Republica Moldova. Cele 11 echipe, formate din câte patru studenți,  au creat cele mai inedite prototipuri și au venit cu soluții originale, la două categorii de concurs – Case Study și Team Design.

Secțiunea de Team Design a avut ca scop construirea unui prototip ce îndeplinește cîteva criterii de rezistență, stabilitate și mobilitate, fiind proiectat din materiale neconvenționale într-o anumită perioadă de timp.

Echipele au trebuit să construiască și să testeze un vehicul prototip, realizat exclusiv din materiale specifice activităților de bricolaj, ținînd cont de mai multe condiții care s-au referit la traseu, șofer, vehicul și buget. „Am primit 1100 de lei și am avut aproape patru ore să proiectăm și să cumpărăm materialele necesare din Mr. Bricolage. Cam zece ore ne-a luat să construim modelul, cel mai complicat aspect fiind propulsia. Am ales să o facem în final cu două bormașini prinse de jantă, cu tracțiune diferențială și un ax comun pentru susținerea de șasiu”, a declarat Marius Ionescu, membru al echipei ieșene cîștigătoare Electro 05.

Din juriu au făcut parte reprezentanți ai Renault România, sponsor al evenimentului alături de BRD – Group Societe Generale , precum și membri BEST, care au ținut cont la evaluare de timpul în care echipele au parcurs traseul, tipul de propulsiebugetmunca în echipănegocierea cu celelalte echipe, eficientizarea resurselor precum și prezentarea produsului final.

La cealaltă categorie, Case Study, studenții ieșeni s-au clasat pe locul al II-lea, cîștigătoare fiind o echipă de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București. 

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.