loader image

Compania Sandvik Coromonat a modernizat cu cea mai nouă aparatură din domeniul sculelor așchietoare un laborator al Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial

Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat un nou laborator realizat în colaborare cu mediul privat, modernizat de către cea mai mare companie din lume ce realizează scule așchietoare – Sandvik Coromant.

„Laboratorul este unul pentru învățare de tip e-learning, dotat cu tablă interactivă, monitoare, calculatoare și este racordat la o bază de date a Sandvik pentru a realiza module de tip laborator pentru studenți. Aceștia iau astfel parte la lecții interactive, de tip desen tehnic, construiesc diverse scule pe baza unor elemente de pe siteul celor de la Sandvik, accesul la aceste module online fiind posibil doar de pe calculatoarele din laboratorul nou modernizat”

a precizat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul CMMI

Investiția a fost de aproximativ 30.000 de euro și a presupus inclusiv dotarea laboratorului cu seturi de scule așchietoare care sunt prezentate ca material didactic, dar și prin modernizarea cu o varietate de astfel de scule a unei mașini-unelte cu comandă numerică de la Okuma.

Colaborarea cu Sandvik se extinde însă dincolo de modernizarea unui laborator, incluzând și un parteneriat pe baza căruia compania va asigura profesorilor și cercetătorilor universității toate sculele necesare, inclusiv cele mai noi modele pentru a putea fi testate.

Lansarea oficială a laboratorului a avut loc marți, 28 mai, în prezența studenților și profesorilor universității, cât și a reprezentanților la nivel european și național ai companiei.

„La început, în acest turn, în care funcționează cele mai importante branduri din domeniul nostru, ne-am dorit să avem utilaje, instalații, echipamente la nivelul Mercedes. Iată că acum, dacă ne uităm la ce avem în jur, venind și Sandvik, am ajuns de fapt la nivelul Rolls Royce. Pentru noi, de când eram studenți, Sandvik era un blazon al calității, a fost dintotdeauna un model de profesionalism. Acesta este un laborator atipic, care se adresează unei noi generații, unor tineri care sunt nativi digitali pentru care tehnologia informației și comunicațiile sunt a doua natură. Școala trebuie să relaționeze cu ei prin aceste module moderne, deosebite, care pot să pară ciudate pentru alte generații, dar lumea nu stă pe loc, se schimbă, tinerii sunt altfel, școala trebuie sa fie altfel”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică de la TUIASI

Maricel Chirica, manager la nivel de țară al companiei, fost absolvent al Universității Tehnice, a vorbit la rândul său despre felul în care mediul privat trebuie să se implice pe cât de mult pentru a sprijini universitățile în asigurarea unui viitor pentru tinerii care se înmatriculează la cursuri.

„Așa cum eu și colegii mei am învățat despre Sandvik în facultate, la aceste departamente, consider că este acest parteneriat este un pas esențial pentru viitorul copiilor, care înseamnă digital, informație obținută cât mai ușor prin resurse digitale. Ei vor avea în acest moment un reper de start pentru a învăța să folosească tehnici moderne, pe lângă baza care trebuie creată în cadrul universității”

a precizat Maricel Chirica

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.