loader image

Parcul „Profesor Cezar Oprișan” a căpătat ultimul retuș: pereții vandalizați de la căminele din jur au fost acoperiți cu desene de inspirație folclorică

Campusul din „Tudor Vladimirescu” continuă să fie transformat de către studenți, ultimul exemplu fiind continuarea colaborării cu absolventul TUIASI, Cosmin Iluc, care a completat desenele pereților căminelor ce mărginesc Parcul „Profesor Cezar Oprișan”, ultima zonă verde adusă la viață de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași după un proiect al studenților.

Cei 45 de metri pătrați de desen păstrează aceeași tentă geometrică, cu inspirație folclorică, cu care s-a evidențiat în lucrările sale Cosmin Iluc, absolvent al Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial. Proiectul de finalizare a amenajării parcului prin intervenția artistică asupra pereților căminelor a fost sprijinit financiar de către Red Bull, care i-a oferit lui Cosmin toate materialele necesare pentru a-și duce la bun sfârșit proiectul, în colaborare cu Direcția Servicii Studențești a TUIASI.

Execuția lucrării artistice a durat aproape trei zile fiindcă a fost realizată într-o perioadă foarte ploioasă care nu permitea echipei lui Cosmin să lucreze atât de mult precum și-ar fi dorit.

„Am discutat de anul trecut, din toamnă, de când am făcut celălalt perete al unui cămin din marginea parcului, cu administrația campusului, să realizăm și peretele rămas, de o dimensiune similară, cu un desen aproape identic, ca să nu fie stiluri diferite. Cromatic am mers pe culori derivate din cele ale căminelor, ca să existe o intervenție artistică vizuală acolo, dar să nu te doară ochii când te uiți”

a precizat Cosmin Iluc

Absolventul TUIASI a declarat că se bucură că își lasă amprenta astfel în campusul unde și-a petrecut studenția și că se bucură foarte mult că a avut această oportunitate.

„Este o realizare foarte mare, am mai multe desene în campus, fiindcă nici nu am fost cel mai bun student, dar nici cel mai rău. Cum nu am fost premiant, cred însă că mulți profesori și studenți știu de mine prin desenele mele, văd numele meu scris acolo. Poate așa am ajuns un exemplu și mă bucur că am avut susținere din partea universității, chiar și de la profesorii mei pentru asta”

a adăugat Cosmin Iluc

El a punctat faptul că ceea ce face el dă privitorului o libertate deplină să înțeleagă și să vadă ce își dorește, nu impune un model fix, se bazează pe imaginația privitorului: poate fi descoperit un labirint, o succesiune de blocuri, poate chiar inspirația folclorică pe care doar autorul o știe. „Poate ei nu văd ce văd eu, dar e important să existe o pată de culoare în campus care să transmită privitorului un mesaj și o stare”, a spus studentul.

În mai 2018, cu sprijinul Direcției pentru Servicii Studențești de la TUIASI și cu acordul companiei E.ON, Cosmin Iluc a readus în atenția studenților un transformator al E.ON, amplasat între căminele T3 și T4, pe lângă care treceau în fiecare zi fără să-l observe, acoperind pereții mâzgăliți și degradați cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.