loader image

Politehnica ieșeană, partener la organizarea competiției de robotică BRD First Tech Challenge, în care s-au întrecut 500 de elevi în 48 de echipe

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost partener organizațional al competiției naționale BRD First Tech Challenge Romania, organizată sub egida Asociației „Nație prin Educație”. Competiția, derulată între 8 și 10 martie, a reunit 48 de echipe de robotică, care s-au întrecut la Iași, la Centrul de Evenimente AGORA, în etapa premergătoare a concursului național, ce va fi găzduit tot la Iași, între 22 și 24 martie.

Dincolo de sprijinul acordat de Politehnica ieșeană, prin cei 30 de studenți voluntari de la Liga Studenților de la Automatică și Calculatoare și cadrele didactice de la universitate ce au jurizat, s-a luat o decizie în premieră, încă de anul trecut: competiția a fost recunoscută ca fiind parte integrantă a criteriilor de admitere la TUIASI.

Asta înseamnă că echipele ce au obținut premii la secțiunea de Control, la faza națională, anul trecut, au putut obține admiterea fără examen de admitere la Facultatea de Automatică și Calculatoare, unde se înregistrează una dintre cele mai mari competiții din mediul universitar ieșean. Același lucru se va întâmpla și anul acesta.

„TUIASI, în calitate de partener organizațional, este onorată să contribuie la realizarea acestui proiect major, care își propune să inspire și să motiveze tinerii pasionați de domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). În particular, Facultatea de Automatică și Calculatoare de la TUIASI dorește să sublinieze importanța și recunoașterea acestei competiții ca parte integrantă a criteriilor de admitere, o premieră și unică distincție de acest gen în România în cadrul facultăților din zona de IT unde concurența este un însemnată. Acesta a fost unul din argumentele importante în alegerea Iașului ca oraș gazdă a competiției finale”

a declarat conf. univ. dr. ing. Cătălin Dosoftei, organizator al competiției din partea Politehnicii ieșene

La fiecare astfel de competiție participă echipe formate din 10-15 membri, însoțiți de mentori si profesori coordonatori. La Iași au fost prezente 48 de echipe de robotică din Bacău, Bârlad, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Câmpulung Moldovenesc, Dorohoi, Focșani, Galați, Huși, Iași, Onești, Oradea, Panciu, Pașcani, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Sărat, Roman, Suceava, Tg Neamț, Tecuci, Tulcea, Vaslui, Vatra Dornei și o echipă din Republica Moldova – de la Cahul. În total: 520 de liceeni, sprijiniți de 75 de profesori coordonatori și mentori, jurizați de aproape 100 de arbitri licențiați internațional, din țară și din comunitatea ieșeană.

Prezent la deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI, le-a vorbit elevilor despre importanța urmării unor studii aprofundate în domeniile tehnice și a remarcat performanța și calitatea celor care s-au strâns la Iași. Prorectorul le-a spus că, în momentul respectiv, în sala de la Agora era „cea mai mare densitate de inteligență pe metru pătrat din România”, și că viitorul țării este în mâinile lor.

În cadrul competiției finale vor participa observatori americani, deoarece câștigarea fazei naționale este criteriu de calificare la competiția mondială ce va avea loc în SUA la finalul lunii aprilie.

Din juriu au făcut parte și următoarele cadre didactice de la TUIASI: asist. univ. drd. Laura Ganciu, șef lucrări dr. ing. Tudor Popovici și șef lucrări dr. ing. Cristian Aflori, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, asist. univ. drd. ing. Cristina Cazacu, șef lucrări univ. dr. ing. Ciprian Stamate și asist. univ. drd. ing. Bogdan Anușca de la Facultatea de Mecanică, asist. univ. drd. ing. Alexandru Mitocaru de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și asist. univ. drd. ing. Tiberius Sorescu de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

„FTC înseamnă «more than robots» – este un proiect de inginerie și lucru organizat ca într-un startup, care presupune muncă, dedicare și mai ales lucru în echipă, o cerință vitală pentru o echipă de robotică. Astfel, tinerii implicați în aceste proiecte, similar cu un proiect de antreprenoriat, își dezvoltă abilitățile și descoperă un potențial drum profesional. Nivelul de la Iași este foarte bun, este locul al II-lea, să spunem, după București, sunt patru competiții în total anul acesta, iar Iașul are deja ranking 2 ca nivel de derulare, puncte și calitate a echipelor”

a declarat Ana Popescu, director de programe la Asociația „Nație prin Educație”, organizatori principali ai competiției

În urma jurizării complexe, 16 echipe au fost selectate pentru a avansa la Campionatul Național al României, care va avea loc peste două săptămâni, 22 – 24 martie, tot în capitala Moldovei, în parteneriat cu Politehnica ieșeană. La această etapă sunt așteptate echipe din toată țara.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.