loader image

Programul Work and Travel în SUA, prezentat studenților de un vice-consul al Ambasadei SUA

Anne Redalen Fraser, vice-consul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, s-a întâlnit joi, 2 martie 2017, cu un grup de peste 70 de studenți ai TUIAȘI, cărora le-a prezentat timp de 30 de minute avantajele participării într-un program de tip Work&Travel. Întâlnirea a avut loc după ce, în timpul aceleiași zile, aceasta a purtat o discuție cu membrii Consiliului de Administrație al TUIAȘI.

Studenții s-au arătat interesați de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească ca să poată pleca în SUA, punând în special întrebări despre metodologia și documentele necesare pentru obținerea vizei. Anne Redalen Fraser a explicat că în program se pot înscrise toți studenții, cu condiția să fie integraliști, că ambasada nu este cea care pune accent pe notele acestora, ele fiind relevante pentru angajatorii din SUA.

„Sunt eligibili studenții integraliști, inclusiv cei care sunt în ani terminali, cu condiția să fie înscriși, tot în România, la un program de master sau de doctorat. Programul include și un schimb cultural, dar veți avea și o slujbă plătită. Cum sunteți tineri și mulți dintre voi nu sunteți căsătoriți, nu aveți copii, educația este legătura puternică pe care o aveți cu România și pe care o evaluăm în acordarea vizei”, le-a transmis Anne Redalen Fraser studenților. Aceasta i-a mai avertizat că dacă nu se întorc la timp pentru începutul noului an universitar și instituțiile de învățământ semnalează acest lucru, există riscul ca, pe viitor, să le fie refuzată viza pentru intrare în SUA. Nu doar pe acest tip de program, cât și o viză pentru concediu sau pentru angajare, solicitată la mai mulți ani după finalizarea facultății.

La rândul lor, studenții s-au plâns de unele probleme și cheltuieli suplimentare pe care le fac, obligați de către agențiile românești – de la firme prietene la care sunt îndrumați să apeleze pentru gestionarea plății taxelor (deși vice-consulul a explicat că acest lucru se poate face individual, gratuit, fiind o operațiune simplă), la favorizarea anumitor zboruri și anumitor operatori. În acest caz, studenții sunt îndrumați de multe ori să își cumpere biletele de avion prin firme și nu individual, deși există și această posibilitate. După ce a mai ascultat încă 30 de minute solicitările studenților și le-a oferit sfaturi, Anne Redalen Fraser a explicat că toate problemele semnalate de ei vor fi înaintate către Ambasada SUA și, dacă se impune, către Departamentul de Stat al SUA.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.