loader image

Cercetătorul chimist italian, conf. univ. dr. ing. Silvia Fiore, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a oferit astăzi, joi, 11 aprilie 2019, titlul de Doctor Honoris Causa unui reputat chimist italian, conf. univ. dr. ing. Silvia Fiore, de la Universitatea Politecnico di Torino, Italia, pentru merite deosebite aduse la dezvoltarea domeniului Ingineria Mediului.

Ceremonia festivă a avut loc în Sala de Conferințe a TUIASI și a fost prezidată de președintele Senatului universității, prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne, care și-a exprimat bucuria că universitatea are parte de un astfel de moment în care își dezvoltă rețeaua de personalități ale lumii științifice care au primit cea mai înaltă distincție onorifică ce poate fi oferită de către o instituție de învățământ superior din România.

Conducerea universității a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale de la TUIASI, care a transmis un mesaj de susținere și de bun venit în comunitatea academică a Politehnicii ieșene.

„Este cu adevărat o zi mare pentru universitatea noastră, una în care doamna Silvia Fiore este din nou în rândul nostru. De această dată primește cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda universitatea noastră pentru meritele ei și pentru faptul că suntem deosebit de apropiați și de îndatorați pentru colaborarea noastră, care se va aprofunda”

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

Propunerea pentru conferirea acestui titlu a aparținut Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”. Din partea acesteia, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, director al Departamentului Ingineria și Managementul Mediului, a citit Laudatio, care, dincolo de reușitele profesionale remarcabile ale conf. univ. dr. ing. Silvia Fiore, a marcat și relația deosebită pe care aceasta a avut-o cu TUIASI.

Unul dintre cele mai mari merite a ținut de componenta de relaționare inter-universitară, unde conf. univ. dr. ing. Silvia Fiore a contribuit decisiv la realizarea acordului Erasmus+ dintre TUIASI și Universitatea Politecnico di Torino, Italia, care a fost semnat în 2015, cu valabilitate până în 2021. Prin intermediul său au fost deja efectuate șapte mobilități ale cadrelor didactice și cinci ale studenților din ambele universități până în 2018.

Totodată, au fost încheiate trei acorduri de doctorat în cotutelă cu doctoranzii coordonați de prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, iar noul Doctor Honoris Causa al TUIASI a colaborat ca membru al Editorial Board și a fost reviewer al revistei cotate ISI – Environmental Engineering and Management Journal (EEMJ) din 2016.

După ce i-a fost înmânată diplomă și medalia onorifică a universității, conf. univ. dr. ing. Silvia Fiore a ținut o prelegere în care a prezentat care sunt principalele puncte tari ale Universității Politecnico di Torino, Italia.

„Sunt onorată să fiu aici, să primesc acest titlu de la prestigioasa dumneavoastră universitate. Mulțumesc că ați fost răbdători și vreau să spun din nou că sunt onorată să fiu aici cu o ocazie atât de importantă, un moment care va întări cooperarea noastră, ce sper ca în viitor să fie cât mai fructuoasă și mai profitabilă pentru ambele noastre universități”

a declarat conf. univ. dr. ing. Silvia Fiore în discursul său.
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.