preloder

Universitatea Tehnică a devenit membră a uneia dintre cele mai importante rețele de scriere și implementare a proiectelor din fonduri europene

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a semnat ieri, 14 noiembrie 2019, o scrisoare de intenție privind afilierea la una dintre cele mai importante rețele de cercetare din Europa – Danube Transfer Center (DTC).

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, alături de
Jonathan Loeffler, CEO al Steinbeis 2i GmbH, companie ce coordonează proiectul, și Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est

La eveniment au participat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est, care au semnat la rândul lor o scrisoare similară de afiliere, Daniela Chiran, senior project manager al Danube Transfer Center, și Jonathan Loeffler, CEO al Steinbeis 2i GmbH, companie dedicată transferului cercetării academice în zona mediului de afaceri, care coordonează proiectul.

În urma acestei afilieri, reprezentanții universității spun că se așteaptă la o creștere a șanselor în dezvoltarea de proiecte internaționale, la o creștere a vizibilității universității și mai ales la o creștere a ratei de transfer a rezultatelor cercetării către mediul de afaceri.

„Este punctul de start al unei dezvoltări utile a cercetării în universitate. Este important să colaborezi, să faci parte dintr-o rețea de amploarea și anvergura celei din care facem parte începând de astăzi, Danube Transfer Center, care este coordonată de firma Steinbeis pe care o avem ca invitat astăzi și ca partener de mâine”

a precizat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI

De asemenea, una dintre dorințele exprimate este ca prin acest parteneriat universitatea să beneficieze de un mai mare suport pentru implicarea în proiecte, iar în timp să crească rata de succes a proiectelor europene. „Aceasta este partea care ne doare, rata mică de succes pentru proiectele europene, există colegi care depun aplicații, dar probabil că acea știință a scrierii corecte a proiectelor ne lipsește și probabil că vom învăța de la colegii noștri din Germania”, a completat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

Universitatea Tehnică devine practic, în mod oficial, coordonator regional al acestei rețele de scriere, implementare și realizare a proiectelor din fonduri europene, și al patrulea oraș din România care devine partener în cadrul Danube Transfer Center.

„Astăzi este un moment important. Semnând aderarea, am devenit oficial coordonatorii regionali ai acestei rețele și avem deja o mulțime de proiecte viitoare pe care vrem să le vedem implementate. Evident că în calitate de coordonatori regionali vom antrena în aceste proiecte partenerii noștri universitari din Iași și vom apela la colegii noștri de la alte universități pentru a putea colabora. Numărul de proiecte accesate va crește, da, și sperăm că același lucru se va întâmpla și cu valoarea proiectelor câștigate”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est, a subliniat că cel mai mare avantaj este că intrarea într-o rețea cu expertiză și experiență bogată reprezintă de fapt intrarea într-o lume a cercetării și inovării transferului tehnologic.

„Trebuie să avem o vedere mai largă, știți bine că în Europa cuvântul de ordine în prezent este competitivitate. În următoarea perioadă – 2021 – 2027 – se vor aloca foarte mulți bani pe zona de competitivitate, iar România va beneficia de o sumă mare, de trei ori mai mare decât perioada 2014 – 2020. Suntem într-o regiune mai puțin dezvoltată, dar asta trebuie să se transforme într-un potențial, în oportunități și trebuie să învățăm să lucrăm cu firmele private mai bine decât o facem până acum”

a declarat Vasile Asandei

DTC este o structură transnațională centrată în regiunea Dunării care are ca scop crearea și promovarea inovației și a transferului de cunoștințe între zona universitară și mediul economic.

Jonathan Loeffler, CEO al Steinbeis 2i GmbH, companie care coordonează proiectul
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.