preloder

Universitatea Tehnică va găzdui studenți japonezi de la Nagoya Institute of Technology care vor realiza stagii de cercetare la Iași

O delegație de la Nagoya Institute of Technology (NIT), Japonia, s-a întâlnit joi, 12 septembrie 2019, cu membrii conducerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și cu reprezentanți din partea tuturor celor 11 facultăți, pentru a se pune de acord cu privire la cadrul și condițiile în care TUIASI va deveni gazda mai multor studenți japonezi care urmează la NIT programul „Creative Engineering”.

Aceștia vor desfășura, pentru 90 de zile, stagii de cercetare la nivel de master, după ce acordul-cadru cu privire la felul în care se va desfășura această vizită de studiu va fi concretizat.

Delegația care a vizitat Universitatea Tehnică a fost alcătuită din Nobuhiro Inuzuka, vicepreședinte responsabil de relația cu studenții și promovarea reformei educaționale de la NIT, Shin-ichi Matsuoka, cadru didactic al universității și Ando Mitsuko, de la Departamentul de Relații Internaționale al universității.

Practic, acest stagiu de practică presupune pentru studenții japonezi dobândirea mai multor abilități care să îi ajute ulterior în carieră. În urma prezentării de la Iași, Nobuhiro Inuzuka a punctat că aceștia vor căpăta un punct de vedere proaspăt prin activități de cercetare desfășurate la o instituție de top la nivel internațional, vor dobândi și abilități practice pentru a realiza proiecte lucrând cu pregătire în diverse domenii, își vor crește orizontul cultural și vor înțelege mai multe despre lumea înconjurătoare locuind în străinătate.

„Desfășurăm programul de «Creative Engineering» și avem 100 de studenți în fiecare an care-l urmează. La finalizarea acestui programul aceștia au posibilitatea de a decide în ce vor să se specializeze dintre toate domeniile pe care le oferă universitatea. Un pas important este acela în care trimitem studenții în afara universității pentru trei luni, pentru a-și lărgi orizonturile, inclusiv cele inginerești. Ei trebuie să petreacă trei luni, fie în industrie, fie în străinătate, la o instituție de cercetare de top”

a punctat Nobuhiro Inuzuka

În prima parte a zilei a avut loc o întâlnire a delegației din Japonia cu reprezentanții conducerii universității, iar ulterior, în sala Consiliului de Administrație, reprezentanți de la fiecare facultate a TUIASI au prezentat care sunt principalele proiecte de cercetare la care ar putea lua parte și eventualii studenți japonezi în stagiul lor de cercetare.

În deschiderea discuțiilor, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI, a precizat că există relații deja formate în Universitatea Tehnică din Iași și Nagoya Institute of Technology, prin intermediul Departamentului de Matematică și Informatică de la TUIASI. Totodată, primele baze ale acestei colaborări au fost puse în urma participării unei delegații a universității la cel mai mare eveniment mondial dedicat învățământului superior – NAFSA, organizat în SUA în iunie 2019.

„Vom realiza o scurtă prezentare a dimensiunilor principale din universitatea noastră și apoi profesorul Inuzuka ne va prezenta acest program de Creative Engineering, care este principalul motiv al întâlnirii noastre de astăzi, dorind să ne împărtășim interesul în această cooperare. La nivel internațional, universitatea noastră are legături academice cu 112 universități din Asia, una singură din Japonia”

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, în deschiderea manifestărilor

Până în prezent, Nagoya Institute of Technology are încheiate parteneriate cu 80 de universități și institute de cercetare din Europa, printre care se numără și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. NIT este una dintre cele mai cunoscute și performante instituții de învățământ superior din Japonia.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.