loader image

Studenții Facultății de Mecanică au luat premiul I la un concurs cu drone organizat în cadrul Zilelor Educației Mecatronice

O echipă de 11 studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a obținut mai multe premii, printre care și poziția I la o cursă de drone, în cadrul Zilelor Educației Mecatronice, ediția a X-a, eveniment organizat între 21 și 24 mai la Cluj-Napoca.

Studenții provin de la specializarea Mecatronică, Facultatea de Mecanică a TUIASI, și au fost asistanți tehnic de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru, șef lucrări dr. ing. Ciprian Stamate și drd. ing. Denis Cojocaru, profesori în cadrul facultății. „Zilele Educației Mecatronice” se desfășoară anual, de fiecare dată fiind găzduite de un alt centru universitar.

„Evenimentul este organizat la nivel național și constituie un pol de atracție și inspirație pentru studenții universităților din țară, fiind cea mai importantă manifestare la care aceștia își pot verifica și testa competențele prin participarea la concursuri vizând programarea sistemelor industriale, realizarea și programarea roboților mobili și dronelor în aplicații de viteză și trasee cu obstacole. De asemenea, sunt organizate expoziții cu realizările de excepție ale studenților specializărilor de mecatronică din țară, cu produse ale firmelor din domeniu, respectiv sunt planificate prezentări și întâlniri cu reprezentanți ai firmelor și companiilor din domeniu”

a declarat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru

La ediția de anul acesta au participat studenți de la zece instituții de învățământ superior, nouă universități din Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Suceava, Timișoara, Iași și Republica Moldovei, și de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării.

Manifestarea a cuprins mai multe secțiuni:

  • Sisteme mecatronice (echipamente cu automate programabile) unde echipa TUIASI, formată din studenții Constantin Pușcașu, anul al III-lea, și Gheorghe Macovei, anul al IV-lea, au luat mențiune, terminând pe locul al IV-lea; 
  • Roboți mobili, cu două probe, de viteză și obstacole, unde echipa TUIASI, compusă din studenții Petru Breahnă, anul al IV-lea, și Gabriel Birda, anul al III-lea, s-a clasat pe locul al III-lea;
  • Concursul de drone, unde echipa TUIASI, formată din studenții Gabriel Coțofan și Bogdan Rusu, ambii din anul al IV-lea, s-a clasat pe prima poziție a clasamentului.
  • Cercetarea științifică studențească, unde Gabriel Birda a luat mențiune;
  • Realizări tehnice studențești în domeniul mecatronicii, unde Paul Ceornea, din anul al IV-lea, a luat premiul special oferit de Institutul Național de Mecatronică și Tehnica Măsurării, București
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.