loader image

Universitatea Tehnică va realiza și dota un centru suport pentru accesarea fondurilor europene în domeniul tehnologiilor noi și emergente

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a câștigat un important proiect european cu valoarea de 3 milioane de lei pentru a realiza un „Centru Suport pentru accesarea fondurilor europene pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare în domeniul tehnologiilor noi și emergente”.

credit foto: Mark Mags,Pixabay

Proiectul – care poartă numele ACCESS2020 – are drept scop creșterea numărului de proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) internaționale în tehnologii noi și emergente, cu prioritate în cadrul programului european Orizont 2020 al Uniunii Europene, derulate de consorții care au în componența lor cel puțin un partener din regiunea de Nord-Est.

Echipa TUIASI a aplicat pentru acest proiect încă din 2016, iar procesul de evaluare a fost unul laborios și riguros, plasând însă proiectul universității pe locul al doilea la nivel național în urma analizării tuturor propunerilor, cu 95 de puncte din 100, doar Universitatea Politehnica din București având o evaluare mai bună, de 98 de puncte.

Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a precizat că rezultatul este unul remarcabil mai ales prin această plasare între universitățile și institutele de cercetare performante din țară. El a punctat că speră ca acest proiect să crească rata de acceptare a proiectelor depuse de cercetătorii TUIASI, în contextul în care interesul pentru a obține finanțare suplimentară în domeniul cercetării inovative este unul foarte ridicat la nivelul universității: din 2016 au fost depuse 585 de proiecte de cercetare, iar 153 au fost finanțate până în prezent.

„Sunt convins că rata de succes va fi semnificativ îmbunătățită după ce proiectul care vizează crearea centrului va fi implementat. Acest fapt a fost posibil prin implicarea directă și eficientă a doamnei prorector Carmen Loghin, care a coordonat echipa de elaborare a proiectului și care va coordona echipa de implementare a acestuia. Necesitatea creării acestui centru-suport destinat susținerii elaborării și implementării proiectelor naționale sau internaționale a fost discutată în programul managerial propus în 2016. Existența sa este justificată de interesul major pe care îl acordăm depunerii proiectelor axate pe diferite domenii”

a subliniat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Centrul va include o echipă dedicată de experți care va lucra cu structurile existente în cadrul universității și cu partenerii regionali relevanți pentru a putea accesa finanțarea disponibilă prin programele CDI internaționale de tipul Orizont2020.

În universitatea noastră avem un număr important de colegi care au rata de succes semnificativă în competițiile de proiecte de cercetare. Credem că acest proiect va coagula disponibilitatea acestora de a împărtăși din experiența proprie, de a contribui la creșterea numărului de proiecte europene depuse și câștigate sau de a se constitui în grup de sprijin pentru organizațiile din regiune care doresc să aplice pentru accesarea de fonduri europene”

a explicat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI

Centrul va fi amplasat într-un spațiu din clădirea Rectoratului universității, asigurându-se toate resursele necesare pentru funcționare: echipamente IT, echipamente pentru realizarea de prezentări, programe informatice etc.

„ACCESS2020 va pune la dispoziția potențialilor aplicanţi o echipă de profesioniști care să valorizeze în mod unitar experiența dobândită în obținerea finanțărilor și în implementarea proiectelor CDI internaționale. Echipa centrului suport va fi formată din 17 membri, sub conducerea unui coordonator. Colectivul centrului suport este structurat în 4 echipe tehnice: științifică, networking, elaborare propuneri și implementare proiecte”, se precizează în propunerea de proiect.

Pe lângă realizarea unei baze de date cu parteneri internaționali care sunt sau au fost deja implicați în consorții cu TUIASI, se vor oferi și servicii de tip „partner search” și se vor realiza materialele necesare pentru promovarea de tip „partner offer” prin intermediul platformelor internaționale dedicate. Serviciile suport oferite de centru vor acoperi toate aspectele necesare în etapele ce se parcurg într-un proiect CDI internațional: inițiere, elaborare, depunere și implementare.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.