loader image

Zilele TUIASI 2019 – cele mai importante momente

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a celebrat în perioada 8 – 16 noiembrie 2019 împlinirea a 206 ani de când învățatul Gheorghe Asachi a ținut pentru prima dată cursuri de inginerie în limba română la Iași, într-o perioadă în care acestea se țineau doar în limba greacă, și a pus astfel bazele învățământului superior tehnic din toată țara în capitala Moldovei.

TUIASI a organizat mai multe evenimente în această perioadă, pentru a marca atât cei 206 ani sărbătoriți, cât și cei 82 de ani de când Politehnica ieșeană există ca instituție de învățământ superior de sine stătătoare la Iași.

Regăsiți mai jos o listă a celor mai importante evenimente care au avut loc în această perioadă și linkuri către texte detaliate cu privire la activitățile desfășurate în cadrul acestora.

  • Ceremonia de deschidere a „Zilelor Universității” i-a fost dedicată lui Gheorghe Asachi și pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de când s-a stins din viață, nu înainte de a marca definitiv învățământul românesc, în speță cel tehnic. La manifestarea desfășurată vineri, 8 noiembrie 2019, în Aula Magna „Carmen Sylva”, au participat toți partenerii și apropiații universității, printre cei care au onorat invitațiile primite fiind rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, președintele Senatului USAMV, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, dar și primarul Iașului, Mihai Chirica.
    • La acestă ceremonie, rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a susținut un discurs-manifest, în care a pledat pentru implicarea tinerilor în viața cetății;
    • În același timp, rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a vorbit despre unitatea din mediul academic. „Universitatea Tehnică ieșeană este parte integrantă atât a istoriei, cât și a ființei academice ieșene, în ciuda a ceea unii, mai nou, vor să creadă”;
  • Marți, 12 noiembrie 2019, a avut loc vernisajul concursului de fotografie de la TUIASI. Evenimentul s-a desfășurat la Iulius Mall, în prezența studenților câștigători și a colegilor acestora, a cadrelor didactice, a presei și a echipei Prorectoratului Relații Internaționale, organizatorul evenimentului.
  • În aceeași zi, la sediul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial, a avut loc inaugurarea unui laborator de proiectare asistată în domeniul mecanicii, modernizat cu 30.000 de euro de compania ALTEN. Acesta este doar unul dintre multiplele laboratoare care au fost modernizate la TUIASI în parteneriat cu firme importante din domeniul de activitate a celor 11 facultăți.
  • Miercuri, 13 noiembrie 2019, Universitatea Tehnică a organizat un eveniment devenit tradițional odată cu manifestările dedicate Zilelor Universității – Simpozionul de Istoria Învățământului și Științelor Tehnice. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, acesta a cuprins o serie de prelegeri, cuvântări și conferințe care au contextualizat rolul inginerilor și a științei în istoria țării, dar și în dezvoltarea principalelor domenii tehnice din România.
  • În perioada 14-15 noiembrie, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului a organizat cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT „Geomatics and new technologies of spatial science”, unul dintre cele mai importante evenimente științifice care au fost incluse în rândul manifestărilor destinate Zilelor Universității. O parte dintre cele mai cunoscute personalități la nivel internațional din domeniu au fost prezente la Iași pe durata celor două zile ale evenimentului.
  • Joi, 14 noiembrie 2019, Universitatea Tehnică a devenit membră a uneia dintre cele mai importante rețele de scriere și implementare a proiectelor din fonduri europene – Danube Transfer Center (DTC). La sediul universității a fost semnată scrisoarea de intenție privind afilierea la această rețea, participând și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională ADR-NE, care au semnat un document similar.
  • Vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu ora 9.00, în Sala de Conferințe „Cristea Niculescu-Otin”, a avut loc ceremonia de premiere a profesorilor emeriți și seniori, a excelenței în cercetare și a membrilor de onoare ai comunității academice, eveniment de tradiție în cadrul Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI)
  • Studenții universității s-au întrecut în cursul zilei de sâmbătă într-un concurs de treasure hunt, care a avut scopul de a integra bobocii în comunitatea academică a Universității prin explorarea campusului, a spațiilor de învățământ și de cercetare – un fel de Pokémon Go studențesc.
  • Tot sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 700 de elevi s-au întrecut în arta și tehnica chimiei la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, care a organizat a VII-a ediţie a Concursului „Acad. Cristofor Simionescu”
  • Cei mai inventivi studenți din campus și-au personalizat ingenios camerele în care locuiesc, 63 dintre aceștia înscriindu-și camerele (29 la număr) la competiția „Cea mai tare cameră din «Tudor»” organizată de Direcția Servicii Studențești de la TUIASI, aflată la cea de-a treia ediție. Listele finale au fost întocmite, iar câștigătorii urmează să fie aflați după un proces de jurizare, urmând să primească cazare gratuită până la finalul anului universitar.
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.