loader image

200 de angajați în confecții textile, 33 de studenți și 10 cadre didactice au fost instruite în cadrul proiectului „Skills for a better and safer life – SBS”

Joi, 30 martie 2017, a avut loc Conferința de închidere a proiectului „Skills for a better and safer life – SBS”, desfășurată în Amfiteatrul Ștefănescu al Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Demarat în aprilie 2015, proiectul a avut drept obiectiv principal dezvoltarea abilităților profesionale pentru persoane care lucrează în domeniul tricotajelor și a confecțiilor din regiunea Sud – Est a României. Scopul activităților a fost dobândirea de competențe în domeniul profesional și al managementului, pentru diminuarea fenomenului de imigrație a personalului calificat.

Au fost implicați și studenți ai Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial din Iași, pentru creșterea competențelor profesionale cu caracter aplicativ.

În cadrul proiectului s-au desfășurat activități de învățare cu caracter transdisciplinar, grupate în trei domenii de interes. Acestea vizează creșterea abilităților profesionale și educarea gândirii participanților în ideea creșterii valorii adăugate produselor și a îmbunătățirii capacitățiilor manageriale, susținute în colaborare de către specialiști ai partenerului elvețian și ai Facultății de Textile Pielărie și Management Industrial din Iași.

O altă activitate derulată a vizat organizarea de workshopuri la sediul Swiss Textile College din Zurich, având ca scop actualizarea și îmbogățirea cunoștințelor de specialitate, precum și dezvoltarea competențelor didactice ale profesorilor români.

Rezultatul definitoriu al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității și siguranței vieții participanților, precum și creșterea nivelului de încredere profesională, ca urmare a parteneriatului dezvoltat.

Rezultatele punctuale ale proiectului s-au materializat în instruirea a 192 de persoane angajate în firme de confecții textile din regiunea SE (din care 85% sunt femei), a 33 de studenți și a 10 cadre didactice ale Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial din Iași.

La nivelul companiilor implicate în proiect, rezultatele obținute vizează, în primul rând, creșterea performanțelor individuale ale angajaților, promovarea pe posturi superioare, (pentru 3 persoane) și creșterea siguranței locului de muncă ocupat. De asemenea, se constată creșterea stabilității personalului angajat (numărul persoanelor care părăsesc companiile implicate scăzând cu aproximativ 25%), atragerea de noi clienți (3 clienți), creșterea productivității muncii (cu aproximativ 16%) și reducerea numărului de produse cu neconformități (cu aproximativ 26%).

Pentru Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial din Iași, rezultate relevante sunt la nivelul studenților participanți, prin creșterea nivelului de siguranță profesională, datorita contactului cu traineri din firme de profil și/sau ai partenerului elvețian, care conduc la sporirea șanselor de angajare (23 dintre studenții implicati în proiect sunt absolventi, 20 dintre ei sunt angajați ca ingineri în companii de profil).

Pentru profesorii români implicați în proiect trebuie remarcată stabilirea de noi contacte cu persoane din domeniul textil din Elveția, în vederea unor colaborări ulterioare.

Pentru sustenabilitatea proiectului, o realizare importantă o reprezintă înființarea unui Centru de instruire, util pentru desfășurarea activităților didactice a studenților facultății și pentru realizarea prototipurilor aferente proiectelor de finalizare a studiilor, dotat cu mașini moderne, achiziționate în cadrul proiectului.

Proiectul, derulat de TUIASI, în parteneriat cu Swiss Textile College din Zurich și Asociația Absolvenților Facultății de Textile-Pielărie din Iași, este în valoare de 249.915 CHF, din care 212.428 CHF este valoarea finanțată de Confederația Elvețiană, 137.453 CHF revenind partenerilor din România.

Proiectul „Skills for a better and safer life” reprezintă un succes pentru sistemul educațional din România, contribuind la formarea de parteneriate cu formatori internaționali și cu industria.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.