loader image

Cele 500 de invenţii expuse în cadrul EUROINVENT 2017 la Palatul Culturii vor putea fi vizitate timp de trei zile

Cea de-a noua ediţie a salonului de invenţii EUROINVENT a fost deschisă joi, 25 mai, într-un cadru festiv în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii. Până sâmbătă, 27 mai, ieşenii pot vizita expoziţia de 500 invenţii şi proiecte inovative din 30 de ţări, expuse la parterul şi etajul Palatului. La deschiderea evenimentului au participat oficialităţi locale, reprezentanţi ai delegaţiilor străine şi reprezentanţi ai universităţilor ieşene.

EUROINVENT 2017 este organizat de Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct Iaşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universiti Malaysia Perlis, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Pentru Protecţia Mediului, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Universiti Malaysia Terengganu.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Indonezia la Bucureşti, Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, a luat cuvântul la începutul festivităţii, transmiţând salutări inventatorilor şi creatorilor din partea Indoneziei şi din partea delegaţiei care participă la eveniment. La rândul său, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a precizat că evenimentul este o onoare pentru oraşul Iaşi, mai ales pentru că aici sunt reuniţi participanţi din peste 30 de ţări şi cercetători din întreaga lume. „Este o dovadă că Iaşul nu este doar capitala culturală a Moldovei, ci şi un punct de atracţie în cercetarea şi inovarea din România, mai ales pentru că evenimentul facilitează şi evidenţierea elitelor pe care le avem”, a precizat acesta în discursul său.

Subprefectul Bogdan Abălaşi a menţionat că evenimentul reprezintă de asemenea şi un exemplu de bună practică mondială prin diseminarea şi promovarea rezultatelor ştiinţifice. „Trăim într-o lume cu evoluţii tehnologice extraordinare, fiecare dintre acestea având capacitatea de a schimba şi remodela lumea în moduri surprinzătoare şi neaşteptate prin impactul asupra economiilor, sectoarelor de activitate şi a comunităţii. EUROINVENT reprezintă un exemplu de bună practică prin încheierea de parteneriate de cercetare-inovare, prin crearea unor noi direcţii, prin facilitarea transferului tehnologic de la autori la mediul de afaceri, prin implementarea invenţiilor, precum şi prin recunoaşterea ştiinţifică a contribuţiilor autorilor”, a declarat Bogdan Abălaşi.

Discursurile oficialităţilor locale au fost urmate de cele reprezentanţilor universităţilor ieşene care au fost de faţă. Prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI, a prezentat celor din sală date statistice care au evidenţiat activitatea de cercetare de la Universitatea Tehnică din Iași. Aceasta a precizat că TUIASI dezvoltă programe de licență, master, doctorat și postdoctorat în 14 domenii de cercetare, având 23 de centre de cercetare și laboratoare acreditate. „Preocuparea noastră acum este să facilităm transferul de cunoștințe către societate și industrie la scară mare. De aceea considerăm că cea de-a IX-a ediție a acestui eveniment are o importanță foarte mare fiindcă pune laolaltă cercetători și inovatori din mai mult de 30 de țări de pe 5 continente. Reprezintă de asemenea o platformă pentru discuțiile față în faţă, o «piață» științificăpentru schimbul de informații și un loc ideal pentru crearea de parteneriate la nivel individual. Știm că autoritățile locale intenționează să transforme Iașul într-un oraș inteligent. În următoarele zile Iașul va fi, cu siguranță, nu doar un oraș inteligent, ci cel mai inteligent din România”, a precizat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin.

De asemenea, prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, chairman al evenimentului, a dat citire unui Laudatio. Astfel, au fost remarcate rezultatele științifice deosebite, din domenii precum chimie sau știința și ingineria materialelor, ale profesorului universitar Ion Sandu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu ocazia împlinirii a 65 de ani. „Încă mai are multe de demonstrat în domeniul științei, fiind foarte dedicat muncii sale”, a precizat prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) Iaşi a subliniat în acest context şi importanţa descoperirilor în domeniul chirurgiei pentru practica medicală. „Noile dezvoltări din ultimii 30 de ani sunt extrem de importante pentru practica noastră medicală, pentru că sunt foarte multe îmbunătățiri în grija pe care o oferim pacienților. Ca membru al comunității academice și ca om de știință am înțeles acest lucru: în cercetare, ca într-un joc, finalul poate fi neașteptat, magic, uimitor și pot duce la o revoluție în domeniu”, a menţionat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Evenimentul continuă şi zilele următoare, astfel, vineri, de la ora 11.00, vor avea loc demonstraţii ale invențiilor, iar de la ora 16.30 este programat Salonul de Carte Tehnico-Ştiinţifică, fiind depuse aproximativ 100 de titluri din acest domeniu, care au fost examinate zilele trecute de către un juriu de specialitate. În cea de-a treia zi, sâmbătă, 27 mai, de la ora 14.00 va avea loc festivitatea de premiere a invenţiilor. Marele premiu, în valoare de 10.000 de lei,pentru cea mai bună invenţie de la EUROINVENT, va fi oferit de Fundaţia „Dan Voiculescu”.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.