loader image

Dimensiunea socială a Universității Tehnice, surprinsă în fotografiile studenților și profesorilor

Tradiționalul concurs de fotografii organizat cu ocazia Zilelor Universității a atras și anul acesta zeci de studenți și profesori care au trimis imaginile lor, arătându-ne cum au surprins viața de student la TUIASI și cum văd ei studenția.

Concursul, ajuns la a patra ediție, adună an de an sute de fotografii care oferă o perspectivă intimă și reală asupra studenției, fie că vorbim de orele petrecute în amfiteatrele și laboratoarele Universității sau viața de cămin. „Ideea este preluată din vizibilitatea care este creată pe diferite segmente de viață în dimensiunea socială a unei comunități. Iar pe principiul că o imagine spune cât o mie de cuvinte, am considerat că despre viața de student imaginile pot să creeze o percepție a unei vârste și în special a unui anumit suflet care atunci crește, înflorește”, a explicat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale.

dimensiunea-sociala-a-universitatii-tehnice-surprinsa-in-fotografiile-studentilor-si-profesorilor

Vernisajul, în cadrul căruia au fost și premiați câștigătorii, a avut loc marți, 14 noiembrie 2017, la ora 14.00, la Iulius Mall. Studenții și profesorii ne-au povestit cum le-au venit ideile din spatele fotografiilor și ne-au explicat tehnicile folosite. „Aici am folosit o expunere lungă pe timp de noapte și am scris «#TUIASI» cu o lanternă”, spune Denis Hălănduț despre fotografia „Rectorat”.

dimensiunea-sociala-a-universitatii-tehnice-surprinsa-in-fotografiile-studentilor-si-profesorilor

„Când vine vorba de fotografie, trebuie să ținem cont de compoziție și mai multe lucruri. Poate să dureze o oră sau poate să dureze două minute, este foarte important să capturezi momentul respectiv și cel potrivit și să fii la momentul potrivit acolo”, spune Alin Olariu, unul dintre câștigătorii concursului.

Concursul are șapte secțiuni: La școalăViața în campusExperiențe internaționaleConcursuri, tabere și Zilele Porților DeschiseÎnvăț și practicStudenții, văzuți prin ochii profesorilor și Spiritul TUIASI. „Este imortalizat și un moment, dar mai ales o trăire care pentru tânărul observator, înconjurat de colegi, este specială, sintetizând ce este mai relevant dintr-un anumit eveniment din viața de student”, a adăugat prorectorul.

„Salutăm și suntem entuziaști alături de studenții noștri, care au participat an de an la acest concurs, pentru că albumul de fotografii al Universității este completat în egală măsură de la evenimente ale profesorilor cu evenimente ale studenților, cu fotografii care sunt relevante, în special poate în categoria pe care am introdus-o în ultimii ani și anume «Spiritul TUIASI», a completat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.

Aspectul legat de originalitatea fotografiilor se poate observa chiar într-o categorie din ce în ce mai informală, ca și cum, indiferent de vârstă, trecem prin aceleași tipuri de emoții, aceleași momente, și toate dintre acestea fac parte din viață și mă refer în special la cele legate de viața la cămin, care este viața unor adulți, deși poate noi profesorii îi vedem în segmentul lor mai apropiat de copilărie.

prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.