loader image

„Iașul, din ce în ce mai important pentru știință și cultură” | A XXI-a ediție a Conferinței „INVENTICA”

Festivitatea de deschidere a Conferinței „INVENTICA 2017” a avut loc joi, începând cu ora 9.30, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Evenimentul, organizat anual în paralel cu Salonul „INVENTICA” de către TUIASI și Institutul Național de Inventică Iași, a ajuns anul acesta la cea de-a XXI-a ediție.

iasul-din-ce-in-ce-mai-important-pentru-stiinta-si-cultura-a-xxi-a-editie-a-conferintei-inventica

„Lumea nu poate trăi fără creativitate, nu poate trăi fără inovare, fără tehnologie, dar viața ne arată o cu totul altă orientare într-o oarecare măsură a societății, și din acest motiv avem datoria să apărem în spațiul public în mod constant cu astfel de manifestări care arată că există o categorie de persoane care sunt dedicate acestei idei de creativitate, care înțeleg care este rostul creativității și care este necesitatea ca această cultură a creativității, combinată cu ceea ce se numește cultura proprietății intelectuale, să fie dezvoltată cu asupra de măsură”, a deschis conferința prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI și chairman al manifestării științifice.

Prorectorul a mai spus că cei de azi au și o datorie față de cei care și-au dedicat viața acestor principii, amintind de profesorul Boris Plahteanu, care ne-a părăsit acum două săptămâni, invitându-i pe cei din sală să țină un moment de reculegere în memoria sa.

Conform prorectorului, analizele arată România are resurse de creativitate, însă are o problemă în ce privește puterea de a pune în prim planul activității sale „această însușire divină pe care o are omul”, pe care avem datoria să o punem în practică, prezentând și un raport care să justifice această afirmație.

iasul-din-ce-in-ce-mai-important-pentru-stiinta-si-cultura-a-xxi-a-editie-a-conferintei-inventica

Esențial este pentru noi să dezvoltăm acea masă critică de inventatori, de inventologi, de oameni care să fie apropiați de creativitate, deoarece numai așa societatea, lumea se va dezvolta. Știm cu toții că lumea se salvează prin creativitate, este demonstrat statistic, științific, în perioade de criză, lumea se salvează datorită acestor oameni care în diverse poziții în universități, în institute de cercetare, în firme de mare prestigiu sunt cei care produc noul care duce mai departe societatea”, a argumentat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, înainte de a înmâna diplomele tinerelor cadre didactice de la TUIASI care timp de un semestru au parcurs orele de inventică ale acestuia.

Invitatul special al conferinței, unul dintre cei mai iubiți intelectuali din sfera tehnică și în același timp unul dintre cei mai penetranți intelectuali ai Clujului, prof. univ. dr. ing. acad. Radu Munteanu, a ținut apoi prelegerea „Despre știință și nu numai”. „De-a lungul timpului, prin competența creatorilor săi, Iașul a devenit din ce în ce mai important pentru știință și cultură, pentru libertate spirituală și spirit de inițiativă, iar marile decizii rămase în memoria generațiilor ne spun că peisajul contemporan este o creație a genului uman, perfecționată de gust, care are aparența naturii, ca spiritul lucrurilor în spiritul omului. Adică să vezi, să simți, să gândești, să inovezi, să construiești”, și-a început discursul fostul rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

iasul-din-ce-in-ce-mai-important-pentru-stiinta-si-cultura-a-xxi-a-editie-a-conferintei-inventica

Au urmat apoi lucrările susținute în plen – „Progres, Interese, Dogmă”, prof. univ. dr. Victor Iliescu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București; „Știința și Arta”, lect. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și „TUIASI, Inginerie și literatură”, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Vineri, 30 iunie 2017, în cadrul Expoziției Internaționale a invențiilor și cercetării științifice, au fost acordate:

  • Marele Premiu – Universitatea „Politehnica” din Bucuresti
  • Premiul Juriului – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
  • Premiul Institutului Național de Inventică Iași – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Măsurării (INCDMTM) București
  • Premiul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
  • Premiul Fundației IRIIS – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, București
  • Premiul Tânărul Inventator – Ramin Aghebati, Farasay International Inventor’s Group, Iran
  • Premiul Inventatorul Senior – Prof.univ.dr. Ionel MIRON, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.