loader image

Primarul Iașului a analizat la sediul Universității Tehnice o parte din proiectele instituției

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a participat marți, 20 februarie, la o întâlnire cu conducerea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), organizată la Rectorat, pentru a discuta despre proiectele pe care instituția de învățământ superior le are în vedere pentru perioada următoare.

Din partea universității au participat la prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector managementul resurselor, prof. univ. dr. ing. Cezar Oprișan, prorector responsabil de relația cu studenții,  prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, Petru Condrea, director general administrativ, Sorin Iacoban, director general adjunct, Bogdan Budeanu, director al Direcției Servicii Studențești și Andrei Gazea, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație.

Întâlnirea a fost o continuare a discuțiilor anterioare existente între cele două instituţii, iar principalele aspecte care au fost atinse au privit reorganizarea Campusului „Tudor Vladimirescu”, precum și modul în care ar putea fi posibilă finalizarea bazinului olimpic de înot. „De această dată, discuțiile au abordat aspecte concrete privind suportul legal și procedural al acestor acțiuni, sursele bugetare eligibile, precum și impactul asupra mediului economic și social. Ca întotdeauna, am găsit o deschidere totală din partea domnului primar care, așa cum s-a văzut și astăzi, a depășit nivelul declarativ și ne bucură faptul că a acceptat ca această întâlnire să se desfășoare în universitatea noastră. De fapt, din câte cunosc și au remarcat și colegii mei, astăzi am înregistrat o premieră, deoarece pentru prima dată un primar al Iașului a discutat punctual și a oferit soluții concrete problemelor puse în discuție”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate mai multe proiecte ale universității, la fiecare dintre acestea fiind găsită o propunere de soluționare sau de avansare a lor. „Sunt multe proiecte pe care le putem face împreună, ne vom orienta atenția și către dezvoltarea altor proiecte, vom analiza și vom găsi soluții, sperăm ca acest an al Centenarului să fie unul de calitate”, a precizat Mihai Chirica, primarul Iașului.

În ceea ce privește reorganizarea Campusului, Bogdan Budeanu, directorul DSS, a solicitat sprijinul Primăriei pentru a implementa un proiect al universității care privește instalarea barierelor la intrările din campus, pentru a limita traficul auto. În momentul de față, studenții se deplasează cu dificultate între cămine și spre facultate prin campus din cauza numărului mare de maşini parcate și a traficului intens.

Astfel, se dorește instalarea a șase bariere, urmând ca staționarea mașinilor să fie plătită la trei tonomate care vor fi amplasate în zone diferite. Pentru studenţii care vor să parcheze maşina în campus va exista un abonament lunar pe care vor trebui să îl plătească, mai mic decât pentru persoanele din exterior. În acest sens, varianta agreată a fost ca universitatea să ia în administrare trei străzi care traversează campusul. „Din aproximativ 8.000 de studenți, aproximativ 10% au autoturism propriu, ceilalți sunt pietoni. Vrem să le oferim studenților mai multe alternative, să existe condiții pentru parcarea mașinilor, dar și să organizam parcări pentru biciclete sau un proiect de bike sharing”, a precizat Bogdan Budeanu.

De asemenea, în ceea ce privește campusul studențesc, s-a discutat și despre regândirea punctelor de colectare selectivă a gunoiului ca număr şi ca amplasare, despre suplimentarea numărului de bănci, coşuri de gunoi, toaletarea copacilor sau despre instalarea de mobilier urban pentru copii în faţa căminului T20, unde sunt cazaţi şi studenţii familişti, fiind în jur de 30 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani.

Referitor la bazinul olimpic de înot, s-a discutat despre reproiectarea și finalizarea acestui obiectiv, iar primarul a propus ca soluţie administrarea colectivă a acestuia, de către toate universităţile din Iaşi împreună cu Primăria. „În mod evident, degrevarea bazinului olimpic de orice sarcină cadastrală, care poate fi realizată doar cu sprijinul Primăriei Iași, va deschide calea accesării fondurilor, fie europene, fie de la Compania Națională de Investiții,pentru reproiectarea și finalizarea acestui obiectiv major nu doar pentru Politehnică, ci pentru oraș. În ceea ce privește campusul studențesc, transformarea sa într-un spațiu dedicat în exclusivitate studenților se va face din veniturile proprii ale universității, însă cu implicarea Primăriei în acordarea inițială a unui aviz de principiu și, ulterior, a avizelor tehnice necesare. De asemenea, am profitat de această ocazie și am discutat și alte proiecte comune, cum ar fi cele referitoare la evenimentele incluse în programul dedicat aniversării Centenarului sau aniversarea din acest an a 205 ani de la înființarea primei clase de inginerie în limba română la Iași”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În completarea discuției s-a adus în vederea posibilitatea cooptării Primăriei ca fiind partener într-o serie de proiecte europene pe care universitatea încearcă să le acceseze și pentru care taxele de co-finanțare ar fi extrem de ridicate.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.