loader image

Raportul cu privire la starea universității în 2021: mai mulți studenți străini și o finanțare cu 20 de milioane de lei mai mare

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a prezentat vineri, 25 martie 2022, într-o ședință specială a Senatului Politehnicii ieșene, raportul cu privire la starea universității pentru anul 2021. Rectorul a evidențiat progresele realizate anul trecut, în contextul dificil al restricțiilor impuse de pandemie, dar și lucrurile care pot fi îmbunătățite în 2022.

Ședința Senatului a fost deschisă de către prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu, președintele forului academic, care a cedat cuvântului rectorului, prezentarea acestuia fiind primul punct pe ordinea de zi a întâlnirii. Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, s-a declarat fericit de faptul că această prezentare are loc față în față cu comunitatea, după doi ani în care activitatea a fost în principal online.

„Ne întâlnim cu mare bucurie în această ședință festivă pentru a prezenta și ce a făcut universitatea anul trecut. Așa cum știți, raportul are o structură standard, solicitată de Ministerul Educației, dar prezentarea mea va avea o altă structură, se va axa pe punctele care sunt cele mai importante fiindcă mi se pare o dovadă de respect față de colectivul academic să prezinți în detaliu ce a făcut universitatea în 2021. Fiindcă acest raport este al universității, nu al rectorului, nu al Consiliului de Administrație sau al Senatului: ci al întregii universități, cadre didactice, studenți și colegi din administrație”

a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval în debutul prezentării sale

Rectorul și-a început prezentarea cu ceea ce a numit a fi cea mai mare realizare a anului trecut. Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior din România a acordat, în urma unei ample evaluări, gradul de încredere ridicat pentru TUIASI.

„Nu a fost o evaluare deloc ușoară, s-a realizat la șase ani de la ultima, au fost și anii de pandemie, dar avem hotărârea ARACIS în care ni se acordă acest grad de încredere ridicat, care este un calificativ pe care îl merităm și pe care, evident, îl așteptam. Echipa care a lucrat la această evaluare a lucrat o perioadă întinsă de timp și a fost condusă de prorectorul Neculai Eugen Seghedin. La acest calificativ se adaugă, pentru prima oară, chiar dacă este vorba de menținerea acreditării, și calificativul de acreditare pe care l-am primit pentru școala doctorală, la toate cele 13 domenii de doctorat”

a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a prezentat apoi punctual activitatea tuturor celor șase prorectorate ale universității, responsabile cu activitatea didactică și asigurarea calității, cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, cu managementul resurselor, cu relațiile internaționale, cu informatizarea și comunicațiile digitale și de relația cu studenții. Au mai fost prezentate și principalele proiecte ale diverselor structuri ale universității.

Una dintre reușitele anului 2021 a ținut de numărul de studenți. Conform cifrelor centralizate la nivelul lunii octombrie 2021, TUIASI a avut un număr record de candidați care s-au înscris la admiterea din vara anului trecut. În același timp, sunt aproape 300 de studenți înmatriculați la licență mai mult față de anul 2020. Cifrele arată mai bine și la tinerii proveniți din alte țări.

„În cazul studenților din Republica Moldova există un număr mai mult decât dublu față de anul 2016, iar la master sunt de cinci ori mai mulți studenți în această categorie decât în 2016. În privința locurilor pentru studenții români de pretutindeni politica universității și-a arătat rezultatele. Dar avem și aproape de zece ori mai mulți studenți din afara UE înmatriculați la studii”

a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Rectorul a explicat că universitatea primește semnale din toate direcțiile că cererile sunt tot mai mari din partea studenților din străinătate, care vor să învețe în România și la TUIASI, așa că a transmis facultăților să dezvolte programe la licență și la master cu predare în engleză și / sau franceză. De altfel, la master s-a putut și observa o creștere în acest sens în 2021 față de 2020.

În ceea ce privește finanțarea, în ultimii trei ani a fost o creștere importantă a sumelor de bani primite și obținute de TUIASI, care s-a datorat atât introducerii fondului suplimentar pentru criterii de excelență, dar și creșterii valorii pe student echivalent. În total, în 2021 bugetul TUIASI a fost cu circa 20 de milioane de lei mai mare decât cel din 2020, trendul fiind ascendent din 2016.

Rectorul a punctat în finalul prezentării și faptul că progresele în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” au fost semnificative în ultimul an, în ciuda situației pandemice. S-au efectuat reparații la nivelul mai multor cămine, toate au fost dotate cu spălătorii pentru a fi mai ușor pentru studenți să beneficieze de cele mai bune condiții, iar în anul în curs, cel târziu anul viitor, TUIASI speră să finalizeze lucrările la căminul T6.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.