loader image

Universitatea Tehnică, gazda Galelor Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași”

Peste 100 de oameni au venit vineri, 20 mai, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), la Gala de Decernare a Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași”, ediția a XIII-a, premiu câștigat de scriitorul Octavian Soviany, cu volumul „Moartea lui Siegfried”, și de Alexandru Istrate, la categoria Debut, pentru cartea „De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii și colecționari în România celei de-a doua jumătăți a secolului XIX”.

„Suntem onoraţi să fim parteneri la acest premiu. Este foarte clară simbioza între educaţie şi cultură. Un studiu din 2014 constata că 68% dintre persoanele care citesc literatura au studii superioare. Ceea ce este foarte interesant este că dintre aceştia 60% sunt din domeniul tehnic sau aferent lui“, a spus în deschiderea evenimentului prov. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Despre cartea care i-a adus Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași”, scriitorul Octavian Soviany spune că nu credea că va avea succes, însă lucrul acesta îl bucură cu atât mai mult având în vedere faptul că toată viața a scris poezii, iar romane abia după vârsta de 50 de ani. „Este o carte nu la fel de spectaculoasă cum a fost «Viața lui Kostas Venetis», are o scriitură compozițională destul de încâlcită, există acolo patru planuri narative și acțiunea este destul de greu de urmărit. Dar am scris-o pentru că am vrut să scriu ceva radical diferit și după părerea mea nu are rost ca un scriitor să elaboreze două romane care să semene unul cu celălalt”, a spus Octavian Soviany.

„Acesta este cel de-al treilea roman al său, o construcţie şi mai ambiţioasă, o naraţiune care se desfăşoară pe mai multe planuri, o carte doldora de simboluri, care începe surprinzător, şocant, cu procesul conducătorilor nazişti”, a descris Alexandru Călinescu, președintele juriului, volumul lui Octavian Soviany.

Alexandru Istrate, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, spune despre volumul său că „a fost şi un manifest faţă de maniera în care ne-am întors în secolul al XIX-lea. Această carte încearcă să se împrietenească cu acest secol, să găsească mai mult decât personaje”. Bogdan Crețu, membru al juriului Premiului Național pentru Proză „Ziarul de Iași”, a spus că a susține un debut ieșean este o investiție bună, iar cartea, una foarte bună, a pornit de la gustul pentru trecut și pentru cercetarea istoriei. „Intelectualii secolului nostru călătoresc, şi nu doar în scop ştiinţific: în urma cercetărilor se încheagă şi o conştiinţă literară”, a adăugat criticul literar.

Premiul Național pentru Proză „Ziarul de Iași” a fost organizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași şi Compania Antibiotice.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.