loader image

Profesorul Vasile Bumacov a devenit Doctor Honors Causa al Universității Tehnice

Senatul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a conferit astăzi, 20 ianuarie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului doctor Vasile Bumacov, ambasadorul Republicii Moldova în Japonia.

Festivitatea a avut loc Sala de Conferinţe din Corpul T, la manifestare fiind prezenţi reprezentanţi ai TUIAȘI, ai Guvernului Republicii Moldova, dar şi alţi profesori universitari din Republica Moldova sau prieteni apropiaţi ai lui prof. univ. dr. ing.  Vasile Bumacov. În Laudatio, care a fost citit de către prof. univ. dr. ing. Cezar Oprişan, preşedintele comisiei de acordare a distincţiei şi prorector cu activităţi în relaţia cu studenţii al TUIAȘI, au fost surprinse aspecte ale vieţii profesorului Bumacov, cum ar fi formarea şi dezvoltarea profesional ştiinţifică, activitatea de cercetare ştiinţifică, apartenenţa la asociaţii profesionale, recunoaşterea internaţională, dar şi colaborarea existentă cu TUIAŞI de-a lungul timpului.

După citirea Laudatio, membrii comisiei, dar şi ceilalţi participanţi din sală au fost invitaţi să vorbească despre personalitatea profesorului Bumacov, cât și despre activitatea sa științifică. „I-am urmărit cariera profesorului încă de la începutului anilor ’90, uneori cu invidie pentru modul în care dumnealui şi-a desfăşurat activitatea, având în vedere că într-un număr foarte mic de ani a promovat toate gradele, şi-a susţinut teza de doctorat în trei-patru ani, iar în 1993-1995 a fost promovat şi profesor”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Țenu, membru al comisiei de acordare a distincției și prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. În sală a fost prezent şi Valeriu Bulgari, fost ministru al Agriculturii în Republica Moldova, care şi-a exprimat aprecierea faţă de prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov deoarece consideră că a dovedit de-a lungul anilor, de când activează, că poate să pună în practică ceea ce citește și ceea ce scrie.

„Am simțit lipsa de corelare a activităților din lumea științifică și cea practică, adică cei care ar vrea să implementeze și cei care chiar fac asta. Îmi pare bine că dumnealui a izbutit să elaboreze și să implementeze în același timp mai multe politici agrare”, a spus Valeriu Bulgari. La rândul său, în discursul ținut după primirea distincției de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov a dorit să împărtășească celor prezenți experiența avută în Japonia. „Când eşti la ţară şi vezi cât de greu muncesc părinţii tăi, te gândeşti dacă nu cumva ai putea să faci o maşină agricolă care să le facă munca mai uşoară. De aceea în primul rând vreau să împărtăşesc ceea ce am făcut în Japonia, experienţa mea de acolo, colaborarea cu japonezii. Iniţial, aceştia ne-au propus să ne ajute cu chimicalele, cu îngrăşămintele, însă noi am refuzat şi am promovat tehnica agricolă. Cum s-ar spune, japonezii nu îţi dau peşte, ci îţi dau undiţa şi te învaţă să munceşti”, a precizat prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov.

Acesta s-a declarat a fi onorat că este unul dintre primii cercetători basarabeni care au venit în țară după căderea Uniunii Sovietice să lanseze o colaborare cu TUIAȘI, pe care a numit-o „o prestigioasă instituție educațională și științifică”.

Prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov activează în cadrul Facultății de Inginerie Agrară și Transport Auto de la Universitatea Agrară din Moldova. Pe plan științific, activitatea profesorului este una notabilă, concretizată prin cele 26 de invenţii în domeniul mecanizării agriculturii şi tehnologiilor agricole, precum şi prin lucrările ştiinţifice publicate. Contribuțiile aduse prin cercetările sale au schimbat complet tehnologia de cultivare a legumelor, care acum se aplică în toată Moldova şi Ucraina, iar în ultimii ani a început să fie introdusă şi în SUA de către compania internaţională „Johnson Farm Machinery”.

Teoria aparatelor de plantat răsaduri crescute în ghivece nutritive cu dispozitive de alimentare de tip carusel, elaborată în tezele sale, stă la baza proiectării unor noi şi performante tipuri de maşini agricole. Toate invenţiile legate de maşinile de semănat şi plantat au vizat Agricultura durabilă, care este o prioritate pentru întreaga omenire.

În paralel cu activitatea didactică, profesorul a ocupat mai multe funcții de conducere în Guvernul Republicii Moldova, fiind ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare între 2011-2015. Prof. univ. dr. ing. Vasile Bumacov a dezvoltat 16 proiecte de cercetare aplicate la nivel internațional, iar unele dintre ele, elaborate și negociate cu omologi de-ai săi din Japonia, au dus la înființarea, la Chișinău, a unui Centru de reparații, consultanță și pregătire în domeniul mașinilor agricole și pentru transport auto. Aici există o bază materială cu tehnologii foarte moderne, la care studenții din cele două centre universitare, din Chișinău și Japonia, pot desfășura o activitate de practică modernă. Centrul este considerat a fi unic în Europa de Est, modelul său fiind preluat de Japonia pentru implementarea ulterioară în Egipt și Azerbaidjan.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.