loader image

O echipă de studenți ai Universității Tehnice a câștigat premiul Innovation Award la competiția internațională de antreprenoriat Gen-E 2023

Echipa Q-sort de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a câștigat Premiul Innovation Award, din categoria Premii speciale, acordat de Accenture România, în cadrul competiției internaționale de antreprenoriat Gen-E 2023.

Studenții TUIASI au pilotat un sistem robotizat de sortare (dezvoltarea mecanică a instalațiilor și a unităților electronice de control pentru ele, precum și a software-ului dezvoltat pe baza inteligenței artificiale), astfel încât să minimizeze gradul de implicare a persoanelor necesare pentru colectarea și sortarea deșeurilor.

Echipa câștigătoare este formată din Denis Donu masterand al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Valeria Donu, studentă la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, și Bogdan Ciobanu, student al Facultății de Mecanică.

Accenture România a premiat echipa ținând cont de elementele de inovație incluse în planul de afaceri și a susținut cu exemple și sfaturi tinerii din programul JA de antreprenoriat, în timpul sesiunilor online, să găsească modalități realiste de implementare pentru ideile lor.

În etapa finală TUIASI a fost reprezentată de trei echipe. Împreună cu echipa câștigătoare Q-sort, coordonată de către conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate, președinte al Consiliului Executiv al Societății Antreprenoriale Studențești din cadrul TUIASI, au fost selectate și echipele formate din studenți ai Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor, Mihaela Dohocher și Ana Maria Huțanu, echipa RemedyEM, respectiv Alexandru Vasile Măriei și Mihaela Olivia Roman – HomeWash, coordonate de șef lucrări dr. ec. Mihaela Brînsuşa Tudose din cadrul Departamentului de Inginerie și Management.

„Alpiniștii începători când escaladează un munte mai complicat, deseori sunt legați cu o funie între ei, ca să fie suport unul pentru celălalt în cazuri excepționale. Pentru noi, activitățile din cadrul competiției au fost acea funie care ne-a legat de «alpiniști» cu experiență, astfel încât să fim ghidați pe tot parcursul ascensiunii noastre”

a precizat Denis Donu, din echipa Q-sort

„Prin premiul căștigat, start up-ul Q-sort a validat viabilitatea ideii identificate în cadrul competiției START YOUR BUSINESS@TUIASI, aflată la a IV-a ediție în cadrul Societății Antreprenoriale Studențești SAS TUIASI”, a precizat conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate.

Universitatea încurajează și susține studenții, masteranzii și doctoranzii înrolați în programele de pregătire din cadrul TUIASI sa-și valorizeze competențele tehnice dezvoltate pe parcursul anilor de formare prin transpunerea acestora în dezvoltarea unor produse și servicii inovative care să reprezinte soluții la problemele actuale cu care societatea se confruntă.

„Anul acesta, am fost încântați să constatăm că o parte din lucrările de diplomă au fost prezentate împreună cu un prototip. Acesta este și rezultatul formării studenților și cadrelor didactice atât în cadrul proiectelor cu tematică antreprenorială desfășurate în universitate cât și a programelor de pre-accelerare derulate în cadrul Societății Antreprenoriale Studențești”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

În ediția curentă din anul școlar 2022 – 2023 a programului coordonat de către JA România au participat peste 21.000 de elevi și studenți, îndrumați de 963 de profesori, din 706 instituții de învățământ, din 322 de localități.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.