loader image

Nam Pyo Suh, un reputat profesor și cercetător din Coreea de Sud, Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a oferit titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Nam Pyo Suh, Coreea de Sud, într-o ceremonie festivă care a avut loc joi, 14 septembrie, de la ora 11.30, în Aula Universității Tehnice din Copou.

nam-pyo-suh-un-reputat-profesor-si-cercetator-din-coreea-de-sud-doctor-honoris-causa-al-universitatii-tehnice

Născut la 22 aprilie 1936 în Coreea, profesorul Nam Pyo Suh și-a încheiat studiile de liceu la Browne & Nchols School din Cambridge, Massachusetts, din SUA, în 1955, după ce emigrat în SUA, fiind unul dintre miile de coreeni care fugeau din calea războiului. Acesta a absolvit patru ani mai târziu Massachusetts Institute of Technology, MIT, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, la care s-a întors din 1970 să predea. La MIT, profesorul Nam Pyo Suh a realizat un consorțiu universitate industrie, dezvoltând mai multe ample cercetări finanțate printr-un grant obținut de la National Science Foundation.

Profesorul Nam Pyo Suh a continuat activitatea în cadrul MIT până în 2001, iar din 2006 a preluat funcția de președinte al Korea Advanced Institute of Science and Technology – KAIST, unde a rămas în această funcție până în 2013. În timpul mandatului său de președinte, numărul de cadre didactice de la KAIST a crescut cu peste 50%, ajungând la 600, bugetul universității s-a dublat, iar veniturile au crescut de patru ori. Cea mai mare reușită în managementul universității pe care a avut-o profesorul a fost urcarea de pe locul 200 pe 69 în clasamentele universitare internaționale, iar grupul Thomson – Reuters a declarat KAIST ca fiind în primele zece universități ale lumii la capitolul inovare, singura instituție care nu este din SUA.
 

nam-pyo-suh-un-reputat-profesor-si-cercetator-din-coreea-de-sud-doctor-honoris-causa-al-universitatii-tehnice

„Ca urmare a contribuției sale majore și de fapt chiar a propunerii de către profesorul Nam Pyo Suh a principiilor de bază ale noilor metode de proiectare, denumite proiectarea axiomatică, în anul 1988 s-a luat decizia de organizare la fiecare doi ani a unei conferinței care să abordeze probleme corespunzătoare acestei noi tendințe din domeniu. La aceste conferințe au fost invitați și au participat cu lucrări, inclusiv cu sprijinul profesorului Nam Pyo Suh, cadre didactice și doctoranzi din cadrul TUIASI, fiind puse bazele unei colaborări cu reprezentanți ai universității ieșene. În cadrul conferințelor, organizate cu participarea profesorului de fiecare dată, a fost apreciată pozitiv implicarea unor specialiști din TUIASI în cunoașterea și dezvoltarea cunoștințelor științifice și tehnice referitoare la proiectarea axiomatică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector al TUIASI, citind Laudatio întocmit pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

După ce i-a fost înmânată diploma care confirmă titulatura de DHC al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, profesorul Nam Pyo Suh a ținut un discurs despre rolul pe care trebuie să îl aibă profesorii în dezvoltarea curiozității studenților. „Una dintre funcțiile majore ale universităților este educarea oamenilor care pot îmbunătăți habitatele umane, care pot ameliora și care pot rezolva problemele neprevăzute, atunci când acestea apar. În ultimele două secole, universitățile au asigurat numeroși oameni creativi, care au jucat roluri cheie în crearea societății noastre tehnologice moderne”, a precizat profesorul.

Nam Pyo Suh a militat pentru provocarea studenților, pentru a-i pune în fața unor probleme pe care trebuie să le rezolve în detrimentul metodei clasice de predare, în care profesorul ține cursul și studenții doar îl ascultă.Profesorul a explicat că studenții trebuie învățați să definească și să identifice o problemă care are nevoie de o soluție pe care să își folosească apoi cunoștințele ca să o pună în practică. A introdus această metodă de predare la KAIST, iar studenții au fost cei care au cerut-o din ce în ce mai mult, în ciuda unei împotriviri a profesorilor. „Inițial toți profesorii mi s-au opus, dar apoi studenții au preferat această metodă de a învăța și acum la KAIST sunt peste 40% dintre cursuri așa. Citești acasă și vii la universitate ca să lucrezi alături de alți studenți în sălile de clasă și să rezolvi probleme. Treaba profesorilor nu mai este să țină cursuri. E mult mai ușor să intri într-o sală de clasă să vorbești o oră și să crezi că ți-ai făcut datoria. Dar studenții s-ar putea să nu fi învățat nimic”, a spus Nam Pyo Suh.

Comisia de specialiști care a analizat activitatea profesorului universitar Nam Pyo Suh a fost formată din:

  • prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector al TUIASI, președintele comisiei
  • prof. univ. dr. ing. Nicolae Balc, decan al Facultății de Construcții de Mașini, de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, România.
  • prof. univ. dr. ing. Gheorghe Oancea, decan al Facultății de Inginerie Tehnologică și Management Industrial, de la Universitatea Transilvania din Brașov
  • prof. univ. dr. ing. Laurențiu Slătineanu, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial a TUIASI
  • prof. univ. dr. ing. Petru Dușa, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial a TUIASI
  • prof. univ. dr. ing. Oana Dodun, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial a TUIASI
  • prof. univ. dr. ing. Gheorghe Nagîț, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial a TUIASI
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.