loader image

Aula Universității Tehnice, care a găzduit Senatul României acum un secol, marcată printr-o placă comemorativă

Într-un moment festiv organizat vineri, 16 decembrie 2016, de la ora 10.00, la intrarea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) în Corpul A din Copou a fost dezvelită o placă comemorativă ce marchează funcționarea Senatului României în perioada Primului Război Mondial în Aula Universității din Iași, considerată a fi și astăzi unul dintre cele mai frumoase amfiteatre din țară.

La eveniment a luat parte o delegație a TUIAȘI condusă de rector, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, fiind prezenți și reprezentanți ai Guvernului, precum prof. univ. dr. Daniel Șandru, secretar de stat, şef al Departamentului Centenar, cât și prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Mihai Chirica, primarul Iașului, dar și Excelența Sa François Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze în România.

Despre importanța plăcii comemorative a vorbit prof. univ. dr. Daniel Șandru, care a subliniat că în urmă cu un secol o parte importantă a unei instituții fundamentale într-o democrație a funcționat la Iași. „Aici a fost Senatul României într-o perioadă de restriște în care românii și-au regăsit speranța că își pot reîntregi țara. De aici a plecat împlinirea dezideratului patriotic de la 1 decembrie 1918, Marea Unire”, a spus acesta.

Rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a detaliat istoricul clădirii la începutul discursului său, precizând că acest corp al Palatului Universitar din Copou a fost construit în două etape – partea veche, în care se află Aula Universității Tehnice, care a găzduit Senatul, a fost ridicată în 1897, iar după 1935 s-a ridicat partea care se întinde spre Fundație și care în 1916 nu exista. „Iașul a fost foarte lăudat întotdeauna, este foarte primitor și este o insulă de refugiu în vremuri de restriște. Dar nu întotdeauna este apreciat la valoarea lui și după ce trec vremurile de restriște”, a declarat rectorul.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a invocat un citat al academicianului Ion Simionescu, publicat în cartea „Orașe din România” în 1923, care marchează o stare a Iașului ce este valabilă și astăzi. „Ca un bătrân cuminte, Iașul așteaptă mereu o soartă mai bună. A trecut prin toate, zile bune și zile grele, a rămas închis în sine. Nu cunoaște ura nici față de cei pe care i-a înălțat și apoi îl uită. În schimb, întotdeauna primește cu dragoste pe cei care vin la el. Trecutul i-a fost glorios, se cuvine ca viitorul se vine la fel.”

Invitat să vorbească în continuare, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, a continuat ideea cu privire la identificarea unor soluții de scoatere din izolare a Iașului, pledând și pentru o unificare a universităților de stat din România sub umbrela Universității din Iași, cum au fost la început. „Avem, prin predecesorii noștri, un gând realizabil mai devreme sau mai târziu ca, împreună, universitățile de stat din Iași să redăm acel spirit academic universitar și să redevenim Universitatea din Iași, chiar dacă acele componente ale ei își vor păstra direcțiile prioritare de cercetare”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a explicat că tremurul din voce nu se datora doar emoției momentului, ci și frigului de afară care a fost, conform acestuia, mult mai blând decât cel îndurat de ieșeni în urmă cu un secol. „Sunt convins că suferința de frig pe care au suportat-o românii de atunci a fost mult mai grea decât ce suportăm noi acum. Ca să o spun în niște cuvinte mai plastice – ne alintăm. Ei, săracii, au murit cu sutele pe zi pentru idealul de țară. Sperăm ca noua conducere a țării să ne îndrepte spre o creștere uniformă, o dezvoltare convergentă spre un ideal de țară – românii trebuie să se simtă bine în orice colț al acestei țări”, a spus primarul.

Placa poate fi admirată de către toți ieșenii la intrarea în Corpul A, unde își desfășoară activitatea Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informațiilor de la TUIAȘI.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.